Čelnici Zapadnog Balkana na samitu Procesa Brdo-Brijuni

Nastao 2010. godine, na inicijativu Slovenije i Hrvatske, samit daje podsticaj za rješavanje bilateralnih pitanja u regiji i podstiče napore na putu integracija u Evropsku uniju.

Domaćini skupa su predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar (Tanjug)

U Skoplju je danas počeo samit lidera procesa Brdo-Brijuni, kojem prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Domaćini skupa su predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Domaćini su dočekali goste, prvi je stigao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom i ostali lideri regije, piše Tanjug.

Među prisutnima su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Albanije Bajram Begaj, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Bez obilježja i zastava

Potom slijedi plenarno zasedanje, a kako je najavio predsjednik Sjeverne Makedonije, razgovarat će se o evropskom putu, o klimatskim promjenama i iseljavanju mladih iz regije koje lideri Zapadnog Balkana vide kao veliki problem.

Na ovom samitu nisu istaknuta nikakva obilježja niti zastave.

Po završetku plenarne sjednice, bit će održana zajednička konferencija za medije domaćina, gdje će se obratiti predsjednici Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Na kraju samita, predviđeni su i bilateralni sastanci.

Ovo je inicijativa čiji je cilj podsticanje dijaloga i ubrzanje evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Historija samita

Nastao 2010. godine, kada su tadašnji slovenski i hrvatski premijeri, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dvije zemlje, željeli dati primjer liderima Zapadnog Balkana, inicijativa daje podsticaj za rješavanje bilateralnih pitanja među zemljama te nekad zaraćene regije i podstiče njihove napore na putu integracije u Evropsku uniju.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brijuni se održavaju svake godine, a skupovima lidera regije pridruživali su se i specijalni gosti.

Među njima su bili nekadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, aktuelni američki predsjednik a tada potpredsjednik Joe Bidena i drugi.

Prošle godine samit je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, kada su lideri zemalja Zapadnog Balkana, umjesto deklaracije, usvojili zaključke, u vidu dokumenta od šest tačaka, čija je glavna poruka da se da podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

U Skoplju je, zbog prisustva najviši zvaničnika zemalja regije, podignut prvi stepen sigurnosti.

Izvor: Agencije