MC Srebrenica objavio izvještaje o ratnim zločinima u Ukrajini, Etiopiji, Siriji i Južnom Sudanu

Posebna pažnja je stavljena na rezultate istraživanja ratnih zločina koje su počinile ruske zvanične i paravojne snage u Ukrajini.

Posebna pažnja stavljena stavljena je na ratne zločine u Ukrajini (AP)

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas je predstavio zaključke dvogodišnjeg istraživanja i rada Mehanizama upozorenja i prevencije genocida i zločina protiv čovječnosti, koji je pri ovoj instituciji osnovan uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz projekat “Istina, dijalog, budućnost”, prenosi Anadolija.

Kako je saopšteno, riječ je o istraživanju i izvještavanju o zločinima u aktuelnim konfliktima širom svijeta.

“Realizirali smo i objavili izvještaje o zločinima u Etiopiji, Ukrajini, Siriji i Južnom Sudanu, što je nastavak globalnog djelovanja Memorijalnog centra koji je započet s ranijim izvještajem o zločinima u Mjanmaru. Memorijalni centar se ovim još jednom potvrđuje kao jedna od središnjih tačaka istraživanja kršenja međunarodnog humanitarnog prava, što je rezultat zahtjeva žrtava genocida u Srebrenici da poruka ‘nikad više’ zaista ima težinu u našem stalnom radu na podizanju svijesti o aktuelnim ratnim zločinima širom svijeta”, poručio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra.

Akcenat na ruskim zločinima

Posebna pažnja je danas stavljena na rezultate istraživanja ratnih zločina koje su počinile ruske zvanične i paravojne snage u Ukrajini.

Memorijalni centar je utvrdio niz zaključaka kojim se poziva na sprečavanje novih zločina i na odgovornost ruskih snaga za kršenja ljudskih prava.

“Memorijalni centar Srebrenica je u ranoj fazi invazije Rusije na Ukrajinu ponudio pravnu pomoć Ukrajini putem diplomatskog kontakta ambasadora Ukrajine u BiH te će nastaviti da radi na jačanju saradnje sa ukrajinskim memorijalima, istraživačkim centrima i institucijama – kako bi prenijeli svoja iskustva i znanja borbi za istinu i pravdu u Ukrajini”, dodao je Suljagić.

Izvještaji su objavljeni na zvaničnoj web-stranici Memorijalnog centra Srebrenica.

Izvor: Agencije