Schmidt o protestima: Međuentitetska linija nije granica nego administrativna linija

EUFOR je saopštio da nije primio nikakve zahtjeve od vlasti u BiH i da nije rasporedio dodatno osoblje, nakon što je objavljeno da su njihovi pripadnici stigli u Mostar.

"Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima", naveo je Schmidt (Fena)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je danas da je neodgovorno organizovati proteste na međuentitetskoj liniji razgraničenja, nakon što je za danas najavljen skup u znak podrške predsjedniku bh. entiteta Republike Srpske Miloradu Dodiku.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća da je neodgovorno na međuentiteskoj liniji organizovati političke događaje koji podstiču podjele”, navodi se u objavi Ureda visokog predstavnika na društvenoj mreži X (Twitter).

Dodaje se da međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH, već isključivo administrativna linija.

“Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima”, naveo je Schmidt.

Naglasio je da sloboda kretanja između dva entiteta mora da bude osigurana u svakom trenutku.

EUFOR je saopštio danas da nije primio nikakve zahtjeve od vlasti u BiH i da nije rasporedio dodatno osoblje, nakon što je objavljeno da su njihovi pripadnici stigli u Mostar.

“Svako privremeno povećanje osoblja EUFOR-a je rezultat godišnje i rutinske vježbe ‘Quick Response 23'”, navodi se u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X (Twitter).

Spriječiti incidente

Ministar untrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak razgovarao je s državnim ministrom sigurnosti, ministrom unutrašnih poslova RS-a, te direktorima sigurnosnih agencija u vezi s najavljenim protestima na međuentitetskoj liniji.

Zaključili su da ne postoje nikakve indicije da će u Bosni i Hercegovini doći do bilo kakvog narušavanja javnog reda, te da nijedna policijska agencija neće dozvoliti incidente, a svi koji ih eventualno pokušaju izazvati bit će procesuirani.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji, za poslijepodne je na međuentitetskoj liniji najavio skupove podrške predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku zbog optužnice Tužilaštva BiH za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Na entitetskoj liniji na magistralnom putu Mostar-Nevesinje danas u 18 sati bit će održano protestno okupljanje i 30-minutna obustava saobraćaja, nakon što je iz sigurnosnih razloga zabranjen skup ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Organizatori su pozvali građane sa područja istočne Hercegovine da se u što većem broju okupe na entitetskoj liniji kod Nevesinja i iskažu svoje nezadovoljstvo zbog optužnice protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Izvor: Agencije