EK: Sloveniji 400 miliona eura za saniranje posljedica od poplava

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas posjetila Sloveniju i najavila veliku finansijsku pomoć nakon poplava.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen (desno) obišla dijelove Slovenije pogođene poplavama (Reuters)

Slovenija će za saniranje posljedica poplava ove godine dobiti 100 miliona eura iz fonda solidarnosti Evropske unije, a slijedeće još 300 miliona za saniranje posljedica nedavnih poplava, najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom današnje posjete Sloveniji, prenosi agencija Beta pozivajući se na STA.

Premijer Slovenije Robert Golob je istakao kako je neophodno biti efikasan u korištenju tih sredstava.

“Premijer i ja smo danas razgovarali o trodijelnom paketu finansiranja za trenutne, kao i srednjoročne i dugoročne potrebe. Bit će potrebno mnogo ulaganja da bi se država oporavila”, rekla je von der Leyen nakon posjete oblastima koje su najviše pogođene poplavama.

Dio ovog paketa su i grantovi iz Fonda solidarnosti EU koji je dostupan državama članicama za otklanjanje posljedica prirodnih katastrofa.

“Sloveniji će biti na raspolaganju 400 miliona eura, od čega 100 miliona već ove godine, a 300 miliona slijedeće godine”, navela je evropska čelnica.

Milijarde eura kredita

Slovenija sada mora procijeniti štetu i podnijeti zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti, dodala je ona, ističući da je brzina neophodna. Prema njenim riječima, vrijeme je presudno i za dobijanje dodatnih sredstava iz fonda EU za oporavak nakon pandemije COVID-19, u kojem Slovenija još ima na raspolaganju 2,7 milijardi eura kredita.

Slovenija mora aplicirati za dodatna sredstva do kraja augusta zbog čega su se Golob i von der Leyen dogovorili o hitnom osnivanju zajedničke radne grupe koja će omogućiti Sloveniji da dobije ta sredstva.

Golob je naglasio kako će uz dodatna sredstva iz fonda za oporavak, kao i sredstva iz kohezione politike, biti važno da se ona mogu preusmjeriti na obnovu nakon poplava.

Izvor: Agencije