BiH šalje timove u pomoć Sloveniji pogođenoj poplavama

Od posljedica nevremena i katastrofalnih poplava koje su pogodile Sloveniju, život je izgubilo šestero ljudi, a hiljade su evakuirane iz svojih domova.

Šteta na kućama i infrastrukturi u Sloveniji procjenjuje se na više milijardi eura (Reuters)

Vlada Federacije BiH odobrila je u srijedu slanje timova za pomoć u saniranju posljedice poplava u Sloveniji, a dan ranije je državno predsjedništvo odobrilo angažiranje vojske u toj humanitarnoj misiji.

Operativne snage za zaštitu i spašavanje uputit će se u Sloveniju pošto je entitetska vlada pozitivno odgovorila na poziv te države za međunarodnu pomoć u saniranju posljednjih katastrofalnih poplava u kojima je poginulo najmanje šestero ljudi.

Šteta od više milijardi eura

Predsjedništvo BiH je prethodno odobrilo slanje jedinice od deset pripadnika inženjerijskog bataljona s potrebnom mehanizacijom, no da bi ova jedinica bila poslana u Sloveniju, odluku mora donijeti Vijeće ministara BiH, koje treba odobriti finansijska sredstva za sve ove aktivnosti.

Od posljedica nevremena i katastrofalnih poplava koje su pogodile Sloveniju, život je izgubilo šestero ljudi, hiljade su evakuirane iz svojih domova, a šteta na kućama i infrastrukturi procjenjuje se na više milijardi eura.

Izvor: Agencije