Vučić: Izazivam nestabilnost jer se zalažem za prava srpskog naroda

Kriv sam i što pomažem narodu u Republici Srpskoj, i zato što ne priznajem nezavisnost Kosova, rekao je predsjednik Srbije, ističući da je ‘ponosan na tu krivicu’.

Pismo evropskih i američkih zvaničnika usmjereno je protiv Srbije, smatra Vučić (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pismo 56 evropskih i američkih parlamentaraca u kojem se traži promjena kursa prema Srbiji u rješavanju kosovskog pitanja, iako upereno lično protiv njega zapravo suštinski usmjereno protiv Srbije, jer se u pismu kaže da bi u Srbiji bio dobar onaj koji priznaje nezavisnost Kosova.

Prema njegovim riječima, “kriv je što pomaže narodu u Republici Srpskoj i na povocu drži razne političare”.

“Isto tako bogznašta radim sa Srbima u Crnoj Gori želeći da istaknem njihovu tešku poziciju, a na Kosovu pravim probleme pre svega što ne priznajem nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić tokom obraćanja javnosti, prenosi Anadolija.

On je rekao da je, prema mišljenju potpisnika pisma, “kriv” i zato što ne priznaje nezavisnost Kosova čime izaziva nestabilnost u regionu i pravi probleme.

“Izazivam nestabilnost u regionu jer se zalažem za prava srpskog naroda u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori. To je moja krivica i ja sam ponosan na tu krivicu”, rekao je Vučić.

On je rekao da oni koji stoje iza pisma svakog dana pokušavaju da objasne Srbiji da je Republika Srpska “entitet i pojam koji je ružan i odvratan” i da oni više nigdje neće da vide Republiku Srpsku.

“Republika Srpska je dejtonska tvorevina, po Ustavu Bosne i Hercegovine sazdana, koji je naslonjen na Dejtonski mirovni sporazum. Kako možete da napadate Republiku Srpsku i ustav jedne suverene zemlje”, upitao je Vučić.

Pismo evropskih i američkih političara

Političari iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država uputili su 7. augusta pismo visokim zvaničnicima Evropske unije i SAD-a tražeći da se promijeni pristup u odnosu na Kosovo i Srbiju.

Britanska poslanica Alicia Kearns objavila je pismo koje je upućeno američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, šefu diplomatije Evropske unije Josepu Borrellu i britanskom ministru vanjskih poslova Jamesu Cleverlyju.

Upitan da prokomentariše medijske spekulacije da bi Ukrajina mogla da prizna nezavisnost Kosova, Vučić je rekao da je Ukrajina Srbiji prijateljska zemlja sa kojom nije imala nikakve sukobe ili probleme.

Ocijenio da bi Ukrajina priznavanjem nezavisnosti Kosova “u jednom danu izgubila sve što je imala u svojim rukama”. Dodao bi da bi na taj način Ukrajina izgubila kompletan politički kredibilitet.

Vučić je rekao da Ukrajina danas može da kaže da se drži međunarodnog javnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, ali da to nikako ne bi mogla da kaže ukoliko bi priznala nezavisno Kosovo.

Izvor: Agencije