Optužnica za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u fočanskom kraju

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 13 bivših zapovjednika i pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine za ratne zločine nad srpskim žrtvama u Jošanici kod Foče.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka kao i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala (Al Jazeera)

Tim tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv 13 osoba, nekadašnjih zapovjednika i pripadnika Armije Republike BiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u mjesecu decembru 1992. godine, u kojem je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno gotovo 10 osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni i uništeni.

Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, prenosi Fena.

Optuženi Ahmet Sejdić, kao komandant brigade i član štaba Teritorijalne odbrane, dodatno se tereti za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići u općini Višegrad, 8. augusta 1992. godine, koja su bila izvan sukoba i nastanjena civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, gdje je prilikom napada ubijeno osam civila srpske nacionalnosti, među kojima najstarija žrtva starica od 90 godina, jedan civil je ranjen, troje civila odvedeno u nezakonito zatočenje na području Višegrada, a kuće i objekti paljeni i uništavani.

Optužnica za zločine

Optuženi Ferid Buljubašić, kao komandant i nadređena osoba dodatno se tereti za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča u februaru 1993. godine, gdje je pri napadu u kojem su vojnici Armije Republike BiH, došli preko teritorije Crne Gore, na području sela Šapići, Trpinje, Trojan i Ponikve, pucanjem iz automatskog oružja ubijeno 11 civila srpske nacionalnosti među kojima su bili stariji muškarci i žene i jedno dijete, te ranjeno pet civila, a kuće i imovina paljeni i uništavani.

Optuženi se terete za krivična djela: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, povrede zakona ili običaja ratovanja, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Optuženi su: Ferid Buljubašić, rođen 1953. godine u Foči; Ahmet Sejdić, rođen 1960. u Višegradu; Rašid Sobo, rođen 1965. u Foči; Ševko Glušac, rođen 1961. u Foči; Zakir Jamak, rođen 1969. u Višegradu; Bahrudin Muhić, rođen 1964. u Višegradu; Adem Fehrić, rođen 1962. u Višegradu; Mustafa Poljo, rođen 1965. u Višegradu; Enver Kustura, rođen 1967. u Višegradu; Muhamed Liska, rođen 1973. u Višegradu; Sakib Čakar, rođen 1957. u Višegradu; Izet Sejdić, rođen 1955. u Višegradu i Munir Nalo, rođen 1970. godine u Višegradu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka kao i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.

Izvor: Agencije