Određen pritvor Mirzi Kapiću, osumnjičenom za terorizam

Tužilaštvo BiH je ranije potvrdilo da je uhapšen muškarac povezan s organizacijom Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji je planirao počiniti teroristički napad u Bosni i Hercegovini.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja (Fena)

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, na način da je osumnjičenom Mirzi Kapiću određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 4. septembra ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5. tačka i) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke b) i c) Zakona o krivičnom postupku BiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, ponoviti krivično djelo, dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, saopćeno je iz Suda BiH, prenosi Fena.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u ponedjeljak da je u toj zemlji uhapšen muškarac povezan s organizacijom Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji je planirao počiniti teroristički napad u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je od državnog suda zatraženo da mu odredi pritvor.

Kako se navelo u saopćenju Tužilaštva BiH, riječ je o 42-godišnjem Mirzi Kapiću nastanjenom u Zenici koji je ranije osuđivan zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom i boravkom na ratištima u inostranstvu, prenijela je Hina.

Kapića su krajem jula uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Planirani napad na džamiju

Terete ga da je proteklog mjeseca koristeći aplikacije za komunikaciju kontaktirao s osobama koje podržavaju radikalne pokrete i pomagače ISIL-a. U prepiskama koje je presrela policija potvrdio je da u julu planira napad eksplozivom na džamiju u Bosni i Hercegovini.

Od osoba s kojima je kontaktirao tražio je upute za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom.

Plan mu je bio napasti učenjake Islamske zajednice u BiH koji objavljuju proglase protiv islamskih radikala i koji, kako je tvrdio, prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini.

Policija je tokom hapšenja zaplijenila elektronsku opremu koju je koristio Kapić i ona je sada na dodatnom vještačenju.

On je sada osumnjičen za kazneno djelo terorizma.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja, podsjeća Detektor.

Izvor: Agencije