Odbačen zahtjev Bošnjaka u vezi sa zakonom o kleveti u Republici Srpskoj

Utvrđeno je da zahtjev nije prihvatljiv jer ne sadrži pravnu argumentaciju u smislu relevantnih normi i garancija Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Pitanje je upućeno Ustavnom sudu Republike Srpske nakon što ranije o tome nije postignuta saglasnost na sjednici Zajedničke komisije entitetske Narodne skupštine i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata (Arhiva)

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bh. entiteta Republike Srpske odlučivalo je o prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala 20. jula ove godine, prenosi agencija Fena.

Navodi se kako je Vijeće utvrdilo da ovaj zahtjev nije prihvatljiv jer ne sadrži pravnu argumentaciju u smislu relevantnih normi i garancija Ustava RS o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva u konkretnom slučaju, prevashodno, ukazuje na povredu državnih atributa Bosne i Hercegovine, kao i moguću povredu Ustava BiH, saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

Ovo pitanje upućeno je Ustavnom sudu tog bh. entiteta nakon što ranije o tome nije postignuta saglasnost na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata.

Pitanje člana 8.

Prije zasjedanja Zajedničke komisije, Vijeće naroda Republike Srpske nije postiglo saglasnost u pogledu navedenog zakona, kojim se kriminalizira kleveta, odnosno nije prihvatilo amandman Kluba Bošnjaka na ovaj zakon. Amandman je predviđao brisanje člana 8. Zakona, koji predstavlja uvođenje novih krivičnih djela protiv časti i ugleda, a kojim se kriminalizira kleveta, te uvode oštrije kazne.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Alija Tabaković ranije je izjavio Feni da će vjerovatno ovaj zakon dobiti podršku i na entitetskom Ustavnom sudu, budući da je Ustavni sud i do sada u praksi pokazao da provodi aktuelnu politiku vladajuće skupštinske većine.

“Ono što usvoji Narodna skupština prihvati i Ustavni sud”, kazao je tada Tabaković.

Otkada je Vlada Republike Srpske utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u entitetskom parlamentu, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

Izvor: Agencije