Dodik tvrdi da BiH nema suverenitet i da su entiteti države

Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima; ona ima samo dio izvedenog suvereniteta, posljednja je u nizu pravno neutemeljenih izjava Milorada Dodika.

Entiteti su države koje su dio svog suvereniteta prenijele na nivo BiH, koja je zajednica država - Republike Srpske i Federacije BiH, tvrdi Dodik (Pixsell)

U posljednjoj objavi na društvenoj mreži Twitter, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik stavio je suverenitet Bosne i Hercegovine pod znak pitanja.

“Bosna i Hercegovina je teritorija dva entiteta i nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH. Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta”, piše Dodik.

“Po Ustavu BiH entiteti imaju isključivu nadležnost za finansije, pravosuđe, vojsku, policiju, graničnu službu i sve druge državne nadležnosti koje Ustavom BiH nisu izričito date na nivo BiH. Čak i ono što je po Ustavu BiH dato u nadležnost Predsjedništva BiH kao izvršne vlasti, u slučaju preglasavanja ‘srpskog člana Predsjedništva BiH’, konačnu odluku nakon uloženog veta donosi NSRS i to dvotrećinskom većinom. Ako NSRS ukine tu odluku Predsjedništva BiH, ona se proglašava ništavnom kao da nikad nije ni postojala”, dodaje.

To, mišljenja je Dodik, pokazuje “primat suvereniteta entiteta nad BiH”.

“Sve nadležnosti koje odražavaju državnost neke teritorije pripadaju entitetima, a sve što je preneseno na nivo BiH, bilo od strane OHR-a ili prevarama i podvalama za odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini, zapravo je neustavno i samim tim privremeno. Entiteti su države koje su dio svog suvereniteta prenijele na nivo BiH, dok je BiH zapravo državna zajednica ili tačnije rečeno zajednica država – Republike Srpske i Federacije BiH. Tako je po Ustavu BiH, a sve ostalo je rezultat neustavnog djelovanja”, navodi Dodik.

Bećirovićeva reakcija

Na posljednju u nizu pravno neutemeljenih izjava Milorada Dodika reagovao je član Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je podsjetio da je suverenitet države Bosne i Hercegovine jasno i precizno  utvrđen Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

“Suverenitet se ne stiče Twitter i drugim objavama političkih zvaničnika. On neupitno pripada samo državi Bosni i Hercegovini. Izjave o suverenitetu administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini su obična besmislica. Ne postoji entitetski suverenitet i takva neutemeljena teza nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, kao i u međunarodnom pravu”, naveo je Bećirović.

Država Bosna i Hercegovina, kako je dodao, punopravna je članica Ujedinjenih nacija, te kao takva, pored državnog teritorija i stalno nastanjenog stanovništva, ima i suverenitet.

Entitetski suverenitet ne postoji

“Ukoliko ne bi posjedovala jedan od navedenih elemenata, ne bi imala ni status države i međunarodnopravni subjektivitet. Dakle, samo država Bosna i Hercegovina ima suverenitet, a ne njeni entiteti. Entitetski suverenitet ne postoji. Postoje samo entitetske nadležnosti, propisane najvišim pravnim aktom – Ustavom BiH”, pojasnio je.

Također podsjeća da je u članu 1.1. i 1.3. Ustava BiH jasno propisano da su entiteti pravno uspostavljeni kao dio unutrašnje strukture nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine, koja je nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom.

“Prema tome, suverenitet pripada državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, i to se neće promijeniti nikakvim pokušajima manipulacije. Suverenitet države Bosne i Hercegovine moramo i imamo obavezu štititi”, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Izvor: Agencije