OHR o napadu na MC Srebrenica: Prijetnje ne mogu izmijeniti činjenice

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poručio je da izmjene Krivičnog zakona BiH koje je donio njegov prethodnik Valentin Inzko ostaju na snazi, kao i da će biti primijenjene.

Nakon što je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari objavio 'Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici', uslijedili su napadi na uposlenike te institucije (Reuters)

Povodom prijetnji koje su upućene uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari nakon objave Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici regirao je Ured visokog predstavnika (OHR), pozivajući nadležne organe za provođenje zakona i pravosudne institucije da temeljito istraže prijetnje i pokušaje zastrašivanja te procesuiraju odgovorne.

“Nikakve prijetnje niti pokušaji zastrašivanja ne mogu izmijeniti činjenice o srebreničkom genocidu i patnjama žrtava genocida i njihovih najmilijih. Negiranje i iskrivljavanje tih činjenica je neprihvatljivo i sramotno”, naveo je OHR u saopćenju.

Podsjećaju da je rad Memorijalnog centra na čuvanju sjećanja na žrtve genocida, zajedno sa prihvatanjem utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu i ratnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini, od suštinskog značaja za pomirenje u bh. društvu.

“Pomirenje dolazi sa prihvatanjem istine […] OHR poziva sve da se suzdrže od zapaljive retorike ili postupaka koji ne doprinose miru i pomirenju, te izgradnji mirne i prosperitetne budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini. Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je donio moj prethodnik Valentin Inzko ostaju na snazi i bit će primijenjene”, naveo je visoki predstavnik Christian Schmidt u saopćenju.

Reagirala i američka Ambasada

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini osudila je, u poruci objavljenoj na Twitteru, napad na Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, kao i prijetnje upućene osoblju ove institucije koje su uslijedile nakon objave istraživačkog dokumenta Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici.

“Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljene i nepoštene prikaze historije. Danas u Bosni i Hercegovini previše ima i jednog i drugog”, poručuju iz Ambasade SAD-a, pozivajući odgovorne institucije da temeljito istraže prijetnje i procesuiraju počinitelje.

Dalje ističu da su priznavanje i prihvatanje činjenica o genocidu i ratnim zločinima počinjenim tokom rata od 1992. do 1995. godine bitan prvi korak prema pomirenju.

“To je odgovornost koja leži na cijeloj Bosni i Hercegovini, a ne samo na jednoj etničkoj grupi”, navode.

“Veličanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kao i napori da se reabilitiraju osuđeni ratni zločinci ili minimiziraju njihovi zločini, podrivaju temelje društva zemlje poticanjem mržnje i netolerancije. Ove radnje podrivaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju u mirnom i prosperitetnom životu”, dodaju.

Osporavanje izvještaja

Nakon što je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari objavio Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici, oglasio se predsjednik Skupštine organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Branimir Kojić, koji je, između ostalog, izvještaj ocijenio kao “jednu od mnogobrojnih neistina kojima se ‘pere’ novac”.

“Izvještaj su pisale neznalice iz dva cilja – da opravdaju sredstva koja im je dala Velika Britanija i da se začepe usta svima koji ne misle kao oni i koji stvari gledaju kroz prizmu istine i činjenica”, rekao je Kojić.

Nakon toga su uslijedila dalja negiranja i prijetnje kreatorima ovog izvještaja, kao i nove prijetnje i zastrašivanja povratnika.

Tim povodom oglasio se na Twitteru i direktor Memorijalnog centra Sebrenica-Potočari Emir Suljagić, ističući da je “krenula odmazda” i pozivajući na zaštitu članova i članica tima Memorijalnog centra.

“Riječ je o napadu na pojedince bez presedana, kako kroz tzv. mainstream medije RS-a, tako i kroz regionalne portale. Posebno se targetiraju Bošnjaci povratnici, ljudi koji stvarno žive ovdje sa svojim porodicama i u svojim domovima”, poručio je Suljagić.

Dodik najveći negator genocida u Srebrenici

Prema Izvještaju o negiranju genocida u Srebrenici od maja 2022. do maja 2023. godine zabilježeno je 90 slučajeva negiranja genocida u Srebrenici.

Kao i u prethodnom Izvještaju, najveći negator genocida u Srebrenici prema istraživanju je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, koji je čak 11 puta na različite načine negirao genocid.

Ovogodišnji izvještaj je pokazao da je negiranje genocida znatno smanjeno u odnosu na prethodne tri godine – 2022. godine broj je bio 240, dok je 2021. godine zabilježeno 681 negiranje.

Međutim, negiranje genocida sve više dolazi od predstavnika vlasti s državnog i entitetskog nivoa i to je, navode iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, zabrinjavajuća pojava s obzirom da se radi o izabranim zvaničnicima.

Izvor: Agencije