Uhapšen muškarac koji je planirao bombaški napad na džamiju u BiH

U prepiskama koje je presrela policija, 42-godišnji Mirza Kapić potvrdio je da u julu planira napad eksplozivom na džamiju u Bosni i Hercegovini.

Od Suda Bosne i Hercegovine zatraženo je da se 42-godišnjaku koji je planirao bombaški napad odredi pritvor (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da je u toj zemlji uhapšen muškarac povezan s organizacijom Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji je planirao počiniti teroristički napad u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je od državnog suda zatraženo da mu odredi pritvor.

Kako je navodi u saopćenju Tužilaštva BiH, riječ je o 42-godišnjem Mirzi Kapiću nastanjenom u Zenici koji je ranije osuđivan zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom i boravkom na ratištima u inozemstvu, prenosi Hina.

Kapića su krajem jula uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). 

Terete ga da je proteklog mjeseca koristeći aplikacije za komunikaciju kontaktirao s osobama koje podržavaju radikalne pokrete i pomagače ISIL-a. U prepiskama koje je presrela policija potvrdio je da u julu planira napad eksplozivom na džamiju u Bosni i Hercegovini.

Osumnjičen za terorizam

Od osoba s kojima je kontaktirao tražio je upute za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom.

Plan mu je bio napasti učenjake Islamske zajednice u BiH koji objavljuju proglase protiv islamskih radikala i koji, kako je tvrdio, prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIL-a policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini.

Policija je tokom hapšenja zaplijenila elektronsku opremu koju je koristio Kapić i ona je sada na dodatnom vještačenju.

On je sada osumnjičen za kazneno djelo terorizma.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja, podsjeća Detektor.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada