Spiegel o Vučiću: Lutkar iz Beograda koji sebe vidi kao zastupnika svih Srba

‘Spiegelov’ novinar Walter Mayer piše da su stvari u regionu u posljednje vrijeme izmakle kontroli, uz pitanje da li Moskva koristi Vučića kao oruđe u nastojanju da razmirice proširi van Ukrajine.

Vanjskopolitički kurs beogradskog lutkara je kao hodanje po užetu, piše 'Spiegel' (EPA)

“On je, nema sumnje, veliki državnik. Predsjednik Srbije visok je skoro dva metra. Samo se u razgovoru Aleksandar Vučić ponekad pretvara da je manji nego što jeste (…) Predsjednik sebe vidi kao zastupnika svih Srba, uključujući i onih koji žive u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, kao garanta mira na Zapadnom Balkanu, ali svako ko razumije srpski, čita između redova i prati agitaciju privatnih TV-emitera lojalnih režimu doći će do drugog zaključka: recimo da Vučić ima sve što je potrebno da bude palikuća.”

Ovako počinje veoma opširan članak pod naslovom Lutkar iz Beograda objavljen u štampanom izdanju sedmičnika Spiegel, kojeg potpisuje novinar Walter Mayer, prenosi Deutsche Welle na srpskom.

Autor podsjeća da “desetine hiljada ljudi već mjesecima u Beogradu i drugim gradovima Srbije protestuju protiv autokratskog predsjednika“.

“Vanjskopolitički kurs beogradskog lutkara je kao hodanje po užetu. Proklamovani su odnosi sa Briselom i Washingtonom, ali njeguju se i oni sa Pekingom i Moskvom. Beograd se do danas nije pridružio sankcijama Rusiji. Umjesto toga, raste uznemiravanje ruskih opozicionara koji su izbjegli u Srbiju”, piše u tekstu.

Centralnu ulogu, dodaje se, u njegovim proračunima ima “moćna Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja gvozdenim kliještima drži 15 miliona pravoslavnih Srba širom svijeta”.

“Zbog toga Vučić hvata u zamku sveštenstvo koje je devedesetih bilo kritički orijentisano prema velikosrpskom despotu Slobodanu Miloševiću – u čije vrijeme je Vučić bio na službi kao ministar informisanja”, navodi se.

‘Stvari u regiji izmakle kontroli’

U tekstu Waltera Mayera piše i da su stvari u regionu u posljednje vrijeme izmakle kontroli, uz pitanje da li Moskva koristi Vučića kao oruđe u nastojanju da razmirice proširi van Ukrajine, u srce Evrope.

“Ankete među ruskom pravoslavnom braćom u Srbiji to potvrđuju. Iako ta balkanska država pregovara sa Briselom već gotovo deset godina, više od polovine građana na referendumu bi se izjasnilo protiv članstva u EU, a 45 posto ispitanika Putina opisuje kao najboljeg i vrhunskog svetskog političara. Prati ga – na znatnoj udaljenosti – šef kineske države Xi Jinping”, dodaje se.

Navodi se i da kad god je pod unutrašnjim političkim pritiskom, Vučić “kao da pušta sa uzice svoje nasilne pristalice na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima”.

“Kosovo je Gordijev čvor u tkivu Evrope i Vučićev adut u pokeru za vlast i sinekuru na Balkanu. Legije visokih diplomata u ime Brisela ili Washingtona nisu uspjele da riješe taj problem, a Vučiću ne pada na pamet da se ispod cijene odrekne tog svog pregovaračkog uloga”, piše Spiegel.

‘BiH – znaci ukazuju na oluju’

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Spiegel piše da je “uz Vučićev blagoslov, negiranje genocida u Srebrenici postalo institucionalno”.

“Velikosrpska ideologija je živa, samo je promijenila ime i sada se zove ‘Srpski svet'”, citira njemački magazin riječi Hasana Hasanovića koji je kao mladić preživio srebrenički genocid, a danas radi u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Kaže da “onaj ko negira genocid, negira i da iza tog masovnog ubistva stoje srpska država i njene institucije”.

Spiegel ocjenjuje da je sa Sporazumom o saradnji Srbije i Republike Srpske u oblasti obrazovanja i kulturne politike, Vučić 2020. “podmetnuo još jednu eksplozivnu napravu”.

Nejasno je, navodi se, “da li će i kada predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ozbiljno shvatiti svoj plan da razbije Bosnu i Hercegovinu – taj geopolitički eksperiment, kako joj se on ruga – otcjepljenjem Republike Srpske”.

“Vučić govori o ‘velikoj i ozbiljnoj krizi’ u susjednoj zemlji, ne navodeći kako namjerava da doprinese smirivanju tenzija. Na sastanku održanom 20. jula u Beogradu, kojem su prisustvovali patrijarh [Porfirije], on i Dodik, razgovarano je, kako se navodi, o pitanjima od ‘nacionalnog značaja za srpski narod’. Zvuči kao da znaci ukazuju na oluju”, piše njemački magazin.

Izvor: Agencije