Sud u Hagu pustio Franka Simatovića na slobodu zbog liječenja

Odluka je donesena 29. augusta, a sudski nalog je predviđao da ostane strogo povjerljiva dok Simatović ne bude smješten u zdravstvenu ustanovu ili na adresu na kojoj će boraviti u Srbiji.

Franko Simatović je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tokom 90-ih (EPA)

Sud u Hagu je, zbog lošeg zdravstvenog stanja, privremeno pustio na slobodu bivšeg čelnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Franka Simatovića, osuđenog na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj tokom 90-ih, objavili su beogradski mediji, prenosi Hina.

Žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) u Haagu proglasilo je 31. jula ove godine bivše čelnike Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i Frenkija Simatovića krivima za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, te za zločine počinjene u šest opština u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u vrijeme rata od 1992. do 1995. godine.

Vijeće je time preinačilo prvostepenu presudu kojom su osuđeni na po 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina Crvenih beretki u Bosanskom Šamcu u proljeće 1992, proglasivši ih krivima i za počinjene zločine u junu 1992. u Hrvatskoj u Daljskoj Planini.

Simatović prebačen u Beograd

Sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica MICT-a koji provodi odluke nekadašnjeg Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY), odlučila je Simatovića pustiti na prijevremenu slobodu iz humanitarnih, odnosno zdravstvenih razloga.

Odluka je donesena 29. augusta, a sudski nalog je predviđao da ostane strogo povjerljiva dok Simatović ne bude smješten u zdravstvenu ustanovu ili na adresu na kojoj će boraviti u Srbiji.

Simatović je, prema objavi na portalu lista “Politika”, u četvrtak prebačen iz Haga u Beograd, što je potvrdio advokatski ured koji ga je zastupao tokom suđenja, prenosi Hina.

On je do sada odslužio osam i po godina, a iako ne ispunjava uslove za prijevremeno puštanje na slobodu jer nije odslužio dvije trećine kazne, sudska praksa MICT-a dozvoljava izuzetke, navodi portal.

Proces počeo prije 20 godina

“Postoje uvjerljivi humanitarni razlozi koji zahtijevaju prijevremeno puštanje Simatovića na slobodu, pod odgovarajućim uslovima”, navedeno je u obrazloženju odluke, objavila je Radio Slobodna Evropa koja je imala uvid u taj dokument.

Srbija je tom odlukom obavezana da, uz garancije, poduzme sve neophodne mjere da olakša Simatovićev hitan transfer kako bi bio u mogućnosti liječiti se u zemlji.

Proces protiv Stanišića i Simatovića počeo je prije 20 godina kada je haško tužilaštvo dvojicu pripadnika režima tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića optužilo za ratne zločine na području bivše Jugoslavije početkom 90-ih u Hrvatskoj i BiH, uhapšeni su u martu 2003. u Srbiji i ubrzo prebačeni u haški pritvor.

Izvor: Agencije