Podignuta optužnica protiv direktora Bosnalijeka i još 11 osoba

Optuženi su oštetili sarajevsku kompaniju za više od pet miliona eura, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Optuženi iz afere Bosnalijek kupovali su pokretnu i nepokretnu imovinu u BiH i Hrvatskoj, tvrdi Tužilaštvo BiH (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv direktora farmaceutske kompanije Bosnalijek Nedima Uzunovića i još 11 osoba te četiri pravna subjekta.

Terete se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, djela koja su počinjena između 2005. i 2016. godine.

Prema dokazima Tužilaštva, optuženi su oštetili Bosnalijek za više od pet miliona eura, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u približnom iznosu od gotovo pet miliona eura.

Tim novcem kupovali su pokretnu i nepokretnu imovinu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

U optužnici se navodi da su prvooptuženi Uzunović, u svojstvu organizatora, zajedno s više drugih osoba, s kojima je povezan rodbinskim vezama ili na drugi način, djelujući kao organizirana grupa, prema međusobnim dogovorima, planiranjem i izvršenjem krivičnih djela radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, a suprotno interesima kompanije Bosnalijek, vršili finansijske transakcije putem više off-shore kompanija registriranih na Britanskim Djevičanskim otocima i Sejšelima, u korist računa kompanija u Latviji, Kipru i drugim zemljama, a za navodne marketinške ili konsultantske usluge koje nisu izvršene.

Pranje novca preko off-shore kompanija

U optužnici se navodi da je Uzunović, kao stvarni vlasnik off-shore kompanija i direktor predstavništva Bosnalijeka u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te ga nezakonito ubaci u legalne finansijske tokove, uplaćivao velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji su nakon toga korišteni za različite namjene, uključujući kupovinu nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, stručnog vještaka te prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Latvije, Kipra, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije