Ambasada SAD-a u BiH: Presude Evropskog suda moraju se provesti

Sjedinjene Američke Države dosljedno podržavaju provedbu odluka Evropskog suda za ljudska prava, stoji u saopćenju ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini na svom službenom Twitter nalogu komentarisala je presudu Evropskog suda za ljudska prava (Anadolija)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini komentarisala je presudu Evropskog suda za ljudska prava po tužbi savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Slavena Kovačevića.

“Sjedinjene Američke Države dosljedno podržavaju provedbu odluka Evropskog suda za ljudska prava (ECHR). Iako još nismo imali priliku detaljno pregledati ovu konkretnu presudu, ostajemo predani podršci lokalnim akterima dok rade na provedbi odluka Evropskog suda za ljudska prava”, stoji u objavi na društvenoj mreži X.

Pregovori o amandmanima

Iz Ambasade podsjećaju da su od 2006. godine podržavali nastojanja da se pregovara kada su u pitanju amandmani na Dejtonski ustav, “koji su bili usmjereni, između ostalog, na rješavanje presuda ECHR-a”.

“Nažalost, ti su napori propali ili zato što su politički čelnici odbili pregovarati u dobroj vjeri ili u potpunosti sudjelovati u pregovorima, jer nisu bili voljni izgraditi konsenzus i kompromis, ili zato što su svoje uske političke interese stavili ispred interesa naroda ove zemlje.”

Poruka Ambasade SAD-a završena je zaključkom da se odluke Evropskog suda za ljudska prava moraju poštovati.

“Ako Bosna i Hercegovina želi budućnost unutar euroatlantskih institucija, presude Evropskog suda za ljudska prava morat će se provesti, ali te se presude mogu provesti samo ako lokalni političari uključe i obave naporan posao pregovaranja, stvaranja konsenzusa i kompromisa”, stoji u objavi.

Izvor: Agencije