Plenković želi da se ‘Jadran’ vrati Hrvatskoj, Abazović tvrdi da je brod crnogorski

Šezdesetak metara dugačak bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka.

Šezdesetak metara dugačak bijeli jedrenjak Jadran izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka (Arhiv)

Hrvatska traži da joj Crna Gora vrati školski brod Jadran jer je simbolično važan za Hrvate, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, ali njegov crnogorski kolega Dritan Abazović tvrdi da je „u disoluciji Jugoslavije valjda nešto pripalo i Crnoj Gori”.

Šezdesetak metara dugačak bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka, piše Hina.

Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991, tada upisan u matičnoj luci Split, ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralan spor Zagreba i Podgorice.

Crna Gora je krajem jula i početkom augusta obilježila 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatska diplomatija poslala protestnu notu Podgorici o „svojatanju imovine”.

Jedrenjak je u ponedjeljak bio i tema na početku Bledskog strateškog foruma.

Školski brod simboličan za Hrvate

„Država Crna Gora će se nastaviti da se brine o svojoj imovini, mislim da je to fer”, rekao je uoči početka skupa crnogorski premijer Dritan Abazović, naglasivši da on nije od onih političara koji koristi „svađe u regiji da bi sticao jeftine političke poene”.

„Naprotiv, ja sam za potpuno pomirenje, da ljudi nađu zajednički jezik i o temama koje su puno kompliciranije”.

Abazović se sarkastično zahvalio na „brizi” za „crnogorsku imovinu”, dodavši da je „u disoluciji Jugoslavije valjda nešto pripalo i Crnoj Gori”.

Plenković je u izjavi nakon Abazovića, na upit crnogorske novinarke, naglasio da ta tema treba biti predmet bilateralnih razgovora te da se mora pronaći rješenje koje uzima u obzir „činjenicu da je školski brod Jadran simboličan za brojne Hrvate – pomorce, one koji su se na njemu školovali i na njemu radili”.

Premijer će o toj temi u ponedjeljak razgovarati i s novim crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem koji uskoro stiže u posjetu Hrvatskoj.

Izvor: Agencije