Michel: EU mora biti spremna primiti nove članice do 2030. godine

‘Vrijeme je da se bavimo proširenjem, treba da zemlje Zapadnog Balkana nazovemo budućim članicama’, rekao je na Bledskom forumu predsjednik Evropskog vijeća.

Bledski strateški forum je vodeća konferencija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je da Evropska unija mora da bude spremna na proširenje do 2030. godine, i da to podrazumijeva zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

“Vrijeme je da se bavimo proširenjem, treba da zemlje Zapadnog Balkana nazovemo budućim članicama”, istakao je Michel na otvaranju 18. Bledskog strateškog foruma.

Naveo je da je put ka Evropskoj uniji počeo prije 20 godina, i da je sporost putovanja ka EU razočarala mnoge i u EU i regionu.

“EU mora da održi svoja obećanja”, poručio je Michel i dodao da ako EU želi da bude jača i sigurnija, Evropska unija mora da postane jača.

Slovenija ima dva prioriteta

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon navela je da Slovenija ima dva glavna prioriteta: okončanje rata u Ukrajini i proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan.

Ona je dodala da je međunarodna solidarnost jaka onoliko koliko je jak i multilateralizam.

“U stvari, jačanje međunarodne solidarnosti i sigurnosti najviše zavisi od efikasnog multilateralnog sistema”, rekla je Fajon.

Istakla je da mora da se formira jaka međunarodna koalicija, koja podržava međunarodne organizacije i institucije, kako bi se osigurala stabilnost i solidarnost.

“Jednako je važno regulisati borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti, kao i oblast vještačke inteligencije”, poručila je Fajon.

Bledski strateški forum

U Sloveniji je počeo Bledski strateški forum, koji se ove godine organizira pod nazivom “Solidarnost za globalnu sigurnost”.

Lideri zemalja iz regije, među kojima su predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto te premijeri Crne Gore Dritan Abazović, Bugarske Nikola Denkov, Slovenije Robert Golob, Sjeverne Makedonije Dmitar Kovačevski, Kosova Albin Kurti, Hrvatske Andrej Planković i Albanije Edi Rama učestvovat će na liderskom panelu.

Na marginama dvodnevnog Foruma u Bledu planirani su bilateralni susreti.

Bledski strateški forum je vodeća konferencija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Održava se svake godine krajem ljeta u slikovitom alpskom okruženju Bledskog jezera u Sloveniji.

Izvor: Agencije