Escobar sa ministrom odbrane BiH: Snažna podrška SAD-a reformskim procesima

Escobar je na sastanku sa Helezom rekao da razumije složenost političkih okolnosti u BiH, ali da ga raduje činjenica da državne institucije kontinuirano funkcionišu.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane BiH Zukan Helez, sa saradnicima, primio je danas zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske poslove Gabriela Escobara (Ministarstvo odbrane BiH)

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske poslove Gabriel Escobar sastao se zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom.

Escobar je iskazao snažnu podršku Bosni i Hercegovini i reformskim procesima, kazavši da razumije složenost političkih okolnosti u BiH, ali da ga raduje činjenica da državne institucije kontinuirano funkcionišu.

Naglasio je da su Sjedinjene Američke Države privržene Bosni i Hercegovini kroz razne vidove bilateralno-odbrambene saradnje, te da napredak u oblasti reforme odbrane može služiti kao primjer i svim drugim reformskim procesima.

Također je istakao činjenicu da su pripadnici Oružanih snaga BiH i van granica Bosne i Hercegovine izuzetno cijenjeni i poštovani, te da stoje rame uz rame sa kolegama iz zemalja članica NATO-a.

Zahvalnost SAD-u

Helez je naglasio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama, koje su, kako je rekao, dokazani prijatelj i strateški partner Bosne i Hercegovine.

“Izuzetno cijenimo snažno i kontinuirano prisustvo SAD-a u cijeloj našoj regiji, kao i posvećenost stabilnosti i prosperitetu BiH.”

Govorio je i o težišnim aktivnostima u odbrambenom resoru, imenovanju generalskog kora, zanavljanju vojnog personala i procesu rješavanja viškova neperspektivne pokretne i nepokretne vojne imovine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o ratu u Ukrajini i njegovim posljedicama.

Razgovaralo se i o važnim pitanjima od zajedničkog interesa za obje zemlje, a koje se tiču bilateralno-odbrambene saradnje, euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim aktivnostima.

Konstatovano je da je saradnja između dvije zemlje u oblasti odbrane na zavidnom nivou, te da postoje mogućnosti za njeno daljnje proširenje, kako u oblasti odbrane tako i u sferi zdravstva, privrede i šire.

“SAD u velikoj mjeri pomažu jačanje odbrambenih kapaciteta OS BiH. Posebno smo vam zahvalni za pomoć u oblasti obuke naših kadrova, u opremanju novim terenskim vozilima i helikopterima, podršku Bataljonskoj grupi lake pješadije, deminerskom bataljonu i Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC)”, rekao je Helez.

Izvor: Agencije