EU o zakonu o kleveti u RS-u: Veliki korak unazad u evropskim integracijama BiH

Unija je predana podršci medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu RS, napisao je Petar Stano..

Vlasti Republike Srpske klevetu su označile krivičnim djelom prema zakonu usvojenom 20. jula (Narodna Skupština Republike Srpske)

U subotu je na snagu stupio zakon kojim se u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kleveta smatra krivičnim djelom.

Uprkos činjenici da je zakon donijela Narodna skupština jednog entiteta, on će predstavljati prijetnju svima u Bosni i Hercegovini, koji će biti pod rizikom krivičnog progona zbog javnih istupa koji budu okarakterisani klevetom.

Vlasti Republike Srpske klevetu su označile krivičnim djelom prema zakonu usvojenom 20. jula, a 18. augusta, entitetski predsjednik Milorad Dodik potpisao je ukaz o njegovom stupanju na djelo.

Za kršitelje zakona previđene su kazne od 1.000 do 3.000 eura, a tužbu može podnijeti svako ko se osjeća oklevetanim nečijim tvrdnjama, izjavama ili medijskim ili objavama na društvenim mrežama bez obzira na to jesu li navodi istiniti ili ne.

‘Zakon u suprotnosti s očekivanjima EU-a’

Evropska unija u subotu je izrazila žaljenje zbog stupanja na snagu zakona, koji, kako je napisao glasnogovornik EU-a Petar Stano, “nameće nepotrebna i nerazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu”.

“Zakon ozbiljno utiče na okruženje civilnog društva i ograničava slobodu izražavanja i medija u Republici Srpskoj. To je veliki korak unazad u zaštiti osnovnih prava”, poručio je Stano.

Dodao je da je zakon “u suprotnosti s očekivanjima koja su pratila dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, te je u suprotnosti s interesima svih građana Bosne i Hercegovine, pa tako i onih koji žive u entitetu Republika Srpska”.

Stano je napisao i da je EU predan podršci medijima i civilnom društvu u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska.

Kleveta u BiH dekriminalizirana je još prije 20 godina a uprkos primjedbama i protestima novinarske zajednice, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija poput OSCE-a, vlasti pod Dodikovom kontrolom odlučile su napraviti korak unazad, što je protumačeno kao nastojanje da se uguše mediji koji o njima kritički izvještavaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada