Ekološki aktivisti zbog zakona blokirali beogradski most Gazela

Ekološki aktivisti su se na taj korak odlučili jer se ne slažu sa zakonom o planiranju i izgradnji, usvojenim prije mjesec dana.

Promet je obustavljen na mostu Gazela na dijelu kod Sava Centra, a policija je zatvorila i osigurala sve prilaze do te tačke na mostu (Al Jazeera)

Savez ekoloških udruga Srbije (SEOS) ponovno blokira most Gazela u Beogradu, koji je dio međunarodnog autoputa. Na taj su se korak odlučili jer se ne slažu sa zakonom o planiranju i izgradnji, usvojenim prije mjesec dana.

Smatraju da se njim otvara put za otimanje zemljišta, što bi moglo dovesti i do uništavanja okoliša. Nekoliko desetaka aktivista ekoloških udruženja blokadu je počelo u 14 sati i navode da će tu ostati sve do 22 sata.

Zlatko Kokanović, predstavnik udruženja “Ne damo Jadar”, članice SEOS, izjavio je agenciji Beta “da je zakon sraman i da omogućava rasprodaju i poklanjanje teritorije Srbije”, prenosi Fena.

Za sada nema incidenata, a okupljeni propuštaju automobile s malom djecom.

Saobraćaj je obustavljen na mostu Gazela na dijelu kod Sava Centra, a policija je zatvorila i osigurala sve prilaze do te tačke na mostu.

Novi protest ‘Srbija protiv nasilja’

U Beogradu je večeras najavljen i protest “Srbija protiv nasilja”, na kojem će se, po najavi tehničkih organizatora, šetati do sjedišta Radio televizije Srbije (RTS) i Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

Građanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su poslije dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradsko školi “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtjevima protesta koje tehnički organizuje dio proevropske opozicije su ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje.

Traži se i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i rukovodstva RTS-a i Vijeća REM-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije