Teške optužbe ‘Trojke’: Korupcija i kriminal u Autocestama FBiH i Elektroprivredi

Mislim da se štete u jednom mandatu mjere u milijardama, kazao je lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

Nikada nisam vidio bahatiji kriminal, rekao je Elmedin Konaković (Fena)

Predsjednik bosanskohercegovačke stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković iznio je u petak teške optužbe na račun bivših uprava kompanija Autoceste Federacije BiH i Elektroprivrede BiH.

Nakon sastanka sa predsjednicima Naše stranke i Socijaldemokratske partije, Edinom Fortom i Nerminom Nikšićem, Konaković je dio obraćanja novinarima posvetio upozorenju na postojanje korupcije i kriminala posebno u okviru izgradnje trase autoputa Vranduk – Ponirak gdje je manje od pola trase izgrađeno, a novac veći od 76 miliona eura već je potrošen, javila je Fena.

Potom su, dodao je, ugovoreni dodatni radova za iznos koji je veći od prvobitno planiranog za cijelu trasu.

Govorio je i o tajkunima koji su „utrostručili svoje ugovore s Elektroprivredom BiH u rudnicima koji propadaju“, o rudarima kojima se „ne isplaćuju plate, a štete dosežu milijarde u jednom mandatu“, a protiv ovakvih pojava najavio je odlučnu borbu.

‘Ukradenim novcem pokušavali kupiti bošnjačke delegate’

Konaković je optužio bivšeg direktora Autocesta FBiH Elmedina Volodera da je novcem koji je navodno „ukrao u tom preduzeću“ pokušavao kupiti bošnjačke delegate u federalnom Domu naroda kako bi onemogućili Trojku da formiraju Vladu FBiH.

O toj temi govorio je i Nikšić, koji je istakao da su ugovori Autocesta FBiH u periodu kada je Voloder bio direktor narasli po 150 posto “bez ičije saglasnosti ili promjene trase”, javio je Klix.ba.

“Kada je bio dan glasanja za Vladu FBiH govorio sam o direktoru Autocesta koji okolo hoda i nudi ogromne sume novca kako bi u klubu Bošnjaka napravili ‘legitiman klub’ kupujući delegate. Cilj je bio zaustaviti imenovanje vlade. Govorilo se o ogromnim ciframa koje su im nuđene, ali sada kad sam vidio dokaze, čudim se da nisu nudili i više. Ovakve stvari nikada niste vidjeli u BiH”, rekao je Konaković.

Dodao je da je sav planirani novac za izgradnju trase Vranduk – Ponirak potrošen, 76 miliona eura, a da je urađeno samo 41 posto od dogovorenih pet kilometara.

‘Otimanje u Elektroprivredi i rudnicima’

Naveo je i „projekat od 35 miliona eura“, za koji su najavljeni radovi od 45 miliona“, što je Konaković prokomentirao riječima da „nikada nije vidio bahatiji kriminal“.

Lider NiP-a dodao je da se „otimalo“ i u Elektroprivredi i rudnicima koji propadaju.

„Mislim da se štete u jednom mandatu mjere u milijardama“, kazao je.

Nakon izlaganja Konakovića i Nikšića, reagovao je Voloder, koji je rekao da se radi o „neistini“.

„Odbacujem svaku riječ koju je (Konaković) izgovorio“, rekao je.

„Sve je ovo rezultat njegove mržnje, posebno prema SDA. TO je pokušaj ubiranja jeftinih političkih poena“, dodao je, uz napomenu da će biti podnijeta prijava sudu za Konakovićev istup.

Izvor: Al Jazeera i agencije