Odgođeno iseljavanje institucija Srbije iz opštinskog objekta u Sjevernoj Mitrovici

Predstavnici lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici ušli su u zgradu opštine te zaposlenim naredili da u roku od tri dana moraju napustiti prostorije koje koriste.

Predstavnici lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici ušli su u utorak u zgradu općine (Reuters)

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atiq kazao je kako je za dvije sedmice odgođeno iseljavanje zaposlenih iz zgrade općine u naselju Bošnjačka mahala u kojoj su prostorije Ureda za Kosovo i drugih tijela Vlade Srbije, prenosi Fena.

Atiq je u izjavi za Radioteleviziju Kosova kazao da je općinska inspekcija prvobitno zatražila da se zgrada općine oslobodi u roku od tri dana, te da taj rok istekao u petak.

Predstavnici lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici ušli su u utorak u zgradu općine u spomenutom naselju te zaposlenim u toj zgradi naložili da u roku od tri dana moraju napustiti prostorije koje koriste.

Nakon toga glasnogovornik Evropske unije (EU) Peter Stano u četvrtak je izrazio zabrinutost zemalja članica EU-a zbog situacije na sjeveru Kosova te istaknuo da se pitanje paralelnih struktura na sjeveru te zemlje treba riješiti dijalogom, kao i uspostavom Zajednice srpskih opština.

Zabrinutost međunarodnih organa

“Zabrinuti smo zbog implikacija na sigurnosnu situaciju nedavnih odluka koje je donijela uprava opštine Sjeverna Mitrovica o korištenju javnih i opštinskih prostora i zgrada, koje, između ostalog, zahtijevaju od zaposlenih u uredima kojima upravlja Srbija da napuste objekte, ako u kratkom roku ne dostave traženu dokumentaciju. Ova odluka je u suprotnosti s tekućim naporima da se deeskaliraju tenzije između Kosova i Srbije”, rekao je Stano.

Također ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu saopćila je da lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici posljednju odluku o iseljavanju srpskih službenika iz opštinske zgrade nisu donijele u koordinaciji s međunarodnom zajednicom.

Srpska lista, najveća stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd, saopštila je da su “nelegitimni gradonačelnici otišli korak dalje i žele im oduzeti njihove prostorije”.

Tako su u petak na svoja radna mjesta došli Službenici Ureda za Kosovo, Službe Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn i ne namjeravaju napustiti urede u kojima rade godina, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Izvor: Agencije