Crnogorska ministrica Marović poručila da neće dolaziti u Srbiju dok je Vučić na vlasti

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zatražilo je od mjerodavnih organa Srbije obrazloženje odluke kojom je Marović zabranjen ulazak u Srbiju.

Marović je na mreži X odgovrajući Vučiću napisala da njena sloboda kretanja i izražavanja ne ovise ni od čije milosti (FENA)

Bivša potpredsjednica Vlade i ministrica evropskih poslova Crne Gore Jovana Marović saopćila je da više neće dolaziti u Srbiju dok je na vlasti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, prenosi Fena.

Vučić je u četvrtak, nakon što je u srijedu ministrici Marović zabranjen ulazak u Srbiju, posebno zamolio Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Sigurnosno informativnu agenciju da svaki put bivšim ministrima iz Vlade Crne Gore dozvole ulazak u Srbiju i to posebno kada “dolaze raditi protupravne radnje kao što je zauzimanje autocesta”.

“Ona će biti naša draga gošća i siguran sam da će me MUP poslušati jer nije fer da puštaju Violu von Cramon, europarlamentarku koja govori da je Kosovo nezavisno i bori se protiv Srbije na sve načine, pa kada može ona zašto ne bi mogla crnogorska ministrica”, kazao je Vučić.

Međutim, Marović je na mreži X (Twiter) odgovrajući Vučiću napisala da njena sloboda kretanja i izražavanja ne ovise ni od čije milosti.

Zabranjen ulazak

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je kako je iznenađen odlukom vlasti u Beogradu te dodao kako je zabrana ulaska zbog različitog političkog mišljenja praksa koja mora biti zaboravljena ako se žele graditi dobrosusjedski odnosi.

“Regija u kontekstu EU budućnosti, treba težiti otvorenim granicama za građane, i kada su kritički nastrojeni prema vlastima i politikama”, kazao je Milatović.

Također Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zatražilo je od mjerodavnih organa Srbije obrazloženje odluke kojom je Marović zabranjen ulazak u Srbiju.

Marović su u srijedu vratila u Crnu Goru nakon što joj je na graničnom prelazu na aerodromu “Nikola Tesla” zabranjen ulazak u Srbiju uz obrazloženje da je to učinjeno “zbog zaštite sigurnosti Republike Srbije i njenih građana”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada