Vrhbosanska nadbiskupija se ogradila od islamofobnog govora fratra

Svećenik Mato Vincetić je rekao da od migranta koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu treba tražiti da se odreknu islama kako bi dobili hranu.

Mato Vincetić je govorio u crkvi na Plehanu u Dervetni (Armin Durgut / PIXSELL)

Vrhbosanska nadbiskupija se ogradila od govora fratra u kojem je rekao da od migranta koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu treba tražiti da se odreknu islama da bi dobili hranu.

Prema videosnimkui objavljenom na društvenim mrežama, fra Mato Vincetić je tokom govora u crkvi na Plehanu u Dervetni, na sjeveru Bosne i Hercegovine, rekao kakoa “ne možemo prihvatiti migrante u svoju kuću, dati im sve, a onda oni bezočno, drsko, bezobrazno i bezobzirno dođu i kažu – ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem”.

“Ostavi se svoga Boga, priznaj vjeru u pravoga Boga, pa ćemo ti onda dati sve. Dobit ćeš sve ono što i mi imamo”, kazao je on.

Govor nije u skladu s Katoličkom crkvom

Prema Vrhbosanskoj nadbiskupiji, način na koji je u objavljenom snimku tretirana tema migracija te u tom kontekstu i pripadnici druge religijske zajednice nije u skladu s naukom Katoličke crkve “ni s onim što ona – kako na općoj, tako i na mjesnoj razini – provodi u svom djelovanju”.

“Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih…”, saopćila je Vrhbosanska nadbiskupija.

Kroz Bosnu i Hercegovinu posljednjih godina prolazi migrantska ruta, preko koje migranti iz muslimanskih zemalja poput Sirije pokušavaju doći do Zapadne Evrope.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada