Deklaracija iz Atine: Budućnost Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije u EU

U tekstu se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Sa skupa u Atini (Reuters)

U Atini, na neformalnom sastanku predstavnika Evropske unije s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, usvojena je zajednička Deklaracija o podršci Ukrajini. U tekstu se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Također je naglašeno da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture.

U Deklaraciji se ističe podrška Zapadnom Balkanu, Ukrajini i Moldaviji na naporima za priključenje EU i važnost da te regije budu prihvaćene kao punopravni članovi evropske porodice.

Deklaraciju su, među ostalim, potpisali i predsjednik Srbije, predsjednik Crne Gore, premijer Kosova, predsjednica Vijeća ministara BiH, premijer Sjeverne Makedonije i premijer Hrvatske.

“Ruska invazija na Ukrajinu je ključni trenutak za Evropu, koji stvara novi nivo svijesti o zajedničkim principima, jedinstvu i zajedničkoj budućnosti u okviru EU. Ovo je kritično vrijeme za sigurnost, mir i stabilnost našeg evropskog kontinenta. Zakoni i principi koji su tako dugo doprinosili stabilnom i predvidivom evropskom sigurnosnom poretku narušeni su i ponovo smo svjedoci ispoljavanja katastrofalnih posljedica revizionizma”, navodi se u Deklaraciji.

Dodaje se da su zvaničnici u razgovorima u Atini izrazili podršku za napore ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u postavljanju principa mira u skladu sa Poveljom UN-a, te da su pozdravili napore Generalne skupštine UN u mira u Ukrajini.

Zajedničko naslijeđe i budućnost

“Dogovorili smo se da ne može biti nekažnjivosti za ratne i druge zločine, kao što su napadi na civile i uništavanje infrastrukture, i svi odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost”, ističe se.

“Prije 20 godina, na samitu u Solunu priznato je da Zapadni Balkan pripada EU. Čvrsto vjerujemo da je ta izjava danas relevantnija nego ikada. Eskalirajući agresorski rat protiv Ukrajine otkrio je hitnu potrebu za snažnom, otpornom i inkluzivnom EU kao kamenom temeljcem mira i prosperiteta među našim narodima u ovim izazovnim vremenima.”

U Deklaraciji se naglašava i da Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija, geografski susjedi članica EU, imaju zajedničko evropsko naslijeđe, historiju i budućnost te da je važno da ove regije budu prihvaćene kao punopravne članice evropske porodice.

“Danas smo u Atini razgovarali o putu naprijed, kako bi ostvarili ovu viziju Europe. Istakli smo važnost da postavimo sebi za cilj završetak vizije EU obogaćene Zapadnim Balkanom, Ukrajinom i Moldavijom. Istakli smo potrebu da se obnovi i ponovo stavi fokus na proces proširenja koji je opipljiv i kredibilan, bez prečica do postavljenih uvjeta. Izrazili smo posvećenost da podržimo Ukrajinu i Moldaviju da poduzmu naredne korake u svom pristupnom procesu čim završe neophodne reforme”, navodi se.

Izvor: Agencije