Protest ispred Suda BiH zbog optužnica protiv pripadnika Armije BiH

Građani i organizacije iz Goražda protestima ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH zatražili su procesuiranje odgovornih za opsadu toga grada.

Protesti su održani ispred zgrade Tužilaštva i Suda BiH u Sarajevu (Al Jazeera)

Građani i organizacije iz Goražda protestima ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH zatražili su procesuiranje odgovornih za opsadu toga grada.

Naveli su da niko od pripadnika Vojske i Policije RS-a dosad nije osuđen za opsadu Goražda, te brojne masakre u kojima je ubijeno više od 2.000 civila.

S druge strane, naveli su, kontinuirano se optužuju pripadnici Armije Republike BiH.

Predsjednik Fondacije ‘Istina za Goražde’ Kasim Brdar rekao je da neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

“Nažalost, nakon više od 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, moramo stati iza naših branitelja koji su meta, ne tužilaštava iz Beograda, nego Tužilaštva BiH iz Sarajeva. Posljednji slučaj, kap koja je prelila čašu, je podizanje optužnice protiv 13 pripadnika Armije RBiH koji su branili Podrinje i Goražde, a optuženi su za najteža djela, čak i genocid nad Srbima”, naglasio je.

Kako je dodao, tužioce Tužilaštva BiH ne zanima 1.336 dana opsade Goražda.

“Oni ne znaju, i neće da znaju, ko je i zašto držao građane Goražda u okruženju, granatirajući naš grad, koji je bio bez vode, struje, hrane i lijekova. U odbrani Goražda poginulo je 2.115 naših branitelja. Srpske snage, koje nikad nisu ušlu u grad, granatama su i snajperima ubile mnogo civila, od toga i mnogo djece. Danas, zbog njih, i u ime svih njih i u ime svih nas, branimo istinu o ratu, istinu o našoj odbrani, i istinu o agresiji na našu zemlju”, istaknuo je.

Optužbe za ratne zločine

Osmog augusta podignuta je optužnica protiv dvojice oficira, Ahmeda Sejdića i Ferida Buljubašića, uz još 11 branitelja Goražda.

Oni se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u mjesecu decembru 1992. godine.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su odgovorni za ubistva 56 civila srpske nacionalnosti, ranjavanje oko 10 žrtava te paljenje i uništavanje kuća, imovine, poljoprivrednih i pomoćnih objekata.

Optuženi se terete za krivična djela: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, povrede zakona ili običaja ratovanja, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Navode optužbe tužiteljstvo će, kako je saopćeno, dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka kao i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.

Izvor: Al Jazeera i agencije