Plenković od Grčke zatražio sigurnost za navijače u zatvoru

Nakon ubistva grčkog navijača u muđusobnoj tučnjavi huligana AEK-a i Dinama, 102 člana BBB-a uhapšena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u Atini s grčkim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom (Reuters)

Hrvatski premijer Andrej Plenković siguran je da će grčka policija i pravosudne vlasti utvrditi okolnosti smrti navijača AEK-a, a grčkom kolegi Kyriakosu Mitsotakisu kazao je da Hrvatska traži da se Dinamovim navijačima garantuje sigurnost, omogući pravično i brzo suđenje i deportacija onih koji ne podliježu krivičnoj odgovornosti.

Nakon što je 29-godišnji Michalis Katsouris ubijen u međusobnoj tučnjavi huligana AEK-a i Dinama uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 člana BBB-a uhapšena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Plenković je rekao da Zagreb od Atine očekuje “sigurnost hrvatskih državljana i pravedno, učinkovito i brzo suđenje”.

“Ukoliko bude onih koji neće biti obuhvaćenih kaznenom odgovornošću već prekršajnom odgovornošću, da se donesu odluke koje bi eventualno značile trenutnu deportaciju iz zemlje i povratak hrvatskih državljana u Hrvatsku”, rekao je Plenković i dodao da su hrvatske institucije u tom slučaju spremne provoditi mjere nadzora i opreza nad deportiranim navijačima, prenosi Hina.

Četvrti zahtjev je ustupanje krivičnog postupka Hrvatskoj ukoliko se ispune zakonski uvjeti za to i Grčka uputi takav zahtjev. Plenković je naglasio da o tome odlučuju grčke pravosudne vlasti i da Hrvatska poštuje nezavisnost pravosuđa članice Evropske unije.

Nepovoljna atmosfera po hrvatske navijače

Grčke vlasti dale su do znanja hrvatskim vlastima da bi “istraga trebala trajati nekoliko sedmica, a ne mjeseci”, rekao je premijer Plenković.

Iako u Grčkoj vlada nepovoljna atmosfera po navijače zagrebačkog Dinama, Plenković je rekao da “sudovi postupaju prema činjenicama, a ne emocijama”, piše Hina.

U Atini su ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Malenica je posjetio sedmero pritvorenih navijača u Halkidi, a Grlić Radman osmero navijača u Korydallosu, najvećem grčkom zatvoru na zapadnoj periferiji Atine.

“Hrvatska diplomacija od prvog dana je uključena i nastavlja se brinuti za uvjete i njihovu sigurnost”, objavilo je ministarstvo vanjskih i evropskih poslova na platformi X.

“Vlada je zajedno s resornim ministarstvima u kontaktu s grčkim vlastima, kako bi osigurala transparentan dijalog i suradnju na ovom slučaju”.

Plenković je rekao da navijački neredi nisu ugrozili odnose dvije zemlje članice EU-a i najavio je da Hrvatska Grčkoj šalje kanader u borbi protiv požara. Jedan je već poslala prošlog mjeseca.

“Hrvatska vlada će danas o tome raspraviti i donijeti odluku da se još jednom uputi kanader u Grčku u ovoj požarnoj sezoni”, najavio je Plenković.

Izvor: Agencije