Dodik: Mađarska će investirati u projekte u RS-u nakon povlačenja Njemačke

Predsjednik RS-a rekao je da je tokom posjete Mađarskoj dogovoreno da vlada te zemlje u bh. entitet investira ukupno 118 miliona eura

Milorad Dodik izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je tokom posjete Mađarskoj dogovoreno da vlada te zemlje u RS investita ukupno 118 miliona eura (Reuters)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je tokom posjete Mađarskoj dogovoreno da vlada te zemlje u RS investira ukupno 118 miliona eura, javlja Fena.

Naglasio je da je od tog iznosa oko 70 miliona eura planirano za neke od projekata koje je Vlada Njemačke odlučila da ne finansira nakon što je Narodna skupština RS-a donijela odluke kojima bi taj entitet preuzeo neke od ovlasti BiH kao države.

Dodik je rekao da je održao odličan sastanak s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, te s liderima Srbije, Turske i Azerbejdžana, Aleksandrom Vučićem, Recepom Tayyipom Erdoganom i Ilhamom Alijevim.

RS ima problema, ali se rješavaju

Poručio je da RS ima probleme ali da ih rješavaju tako da to “podijele sa prijateljima”.

“U ovoj godini smo do sada riješili obaveze od 740 miliona KM, a povukli smo na tržištvu novac u iznosu 350 miliona KM”, ustvrdio je Dodik.

Na konferenciji za medije obratila se i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je navela da je zahvalna Mađarskoj na političkom razumijevanju stanja u BiH i dodala da se nastavlja saradnja RS i Mađarske.

Izvor: Agencije