Milatović: Miješanje u kreiranje vlade je neprihvatljivo

Predsjednik Crne Gore kaže da je 28. saziv Skupštine, odraz volje građana i građanki, koji su, shodno Ustavu, nositelji suverenosti države.

Jakov Milatović se oglasio nakon što su najviši zvaničnici Srbije komentirali formiranje nove vlade Crne Gore (Reuters)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je kako je neprihvatljiv bilo koji pokušaj posrednog ili neposrednog miješanja inostranih aktera (iz regije ili ostatka svijeta) u kreiranje nove vlade.

Na društvenim mrežama je napisao kako je 28. saziv Skupštine odraz volje građana i građanki Crne Gore, koji su, shodno Ustavu, nositelji suverenosti države, prenosi Beta.

“Očekujem da formiranje 44. vlade bude utemeljeno na slobodno izraženoj volji građana i građanki na proteklim parlamentarnim izborima, kao i na programskim prioritetima koji će omogućiti ubrzano članstvo Crne Gore u Evropsku uniju, rast životnog standarda i izgradnju pravne države”, naveo je Milatović.

Oglasio se nakon što su prethodnih dana najviši zvaničnici Srbije komentirali formiranje vlade u Crnoj Gori.

‘Crna Gora se ogriješila o Srbiju’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 18. augusta da se Srbi u Crnoj Gori ništa ne pitaju.

“Nama nešto stalno zameraju i po pitanju Crne Gore. U Crnoj Gori živi gotovo 30 odsto Srba, možda i više. Oni traže od nas da ćutimo, ali su zato spremni da Albancima u Severnoj Makedoniji sa 24 odsto daju šta hoće. A Srbi u Crnoj Gori sa 30 odsto ne mogu da dobiju ništa. I vi gledate sve to, smejete se koliko je to nepravedno, ali sila Boga ne moli. Ali, da ućutkaju nas, to nije realno”, naveo je Vučić.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je ranije kazao kako su se Crna Gora i Sjeverna Makedonija “ogrešile o Srbiju” priznajući nezavisnost Kosova, ističući da će im se to obiti o glavu, “kao i Ukrajini”.

Predstavnici međunarodne zajednice, Sjedinjene Američke Države i Njemačka, ponovili su da ne vide nekadašnje članice prosrpskog Demokratkog fronta (DF) u novoj vladi i kao svoje partnere.

Izvor: Agencije