Izvještaj: Dodik najveći negator genocida u Srebrenici, na listi i Milanović

Memorijalni centar Srebrenica je objavio istraživački dokument u kojem je zabilježeno 90 slučajeva negiranja genocida u Srebrenici u periodu od maja 2022. do maja 2023.

Milorad Dodik je čak 11 puta na različite načine negirao genocid, pokazuje izvještaj (Reuters)

Treću godinu zaredom Memorijalni centar Srebrenica je objavio istraživački dokument “Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici”, u kojem je zabilježeno 90 slučajeva negiranja genocida u Srebrenici u periodu od maja 2022. do maja 2023. godine.

Izvještaj obuhvata objave medija na internetu i izjave javnih ličnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori koje negiraju, minimiziraju, relativiziraju ili na drugi način izvrću činjenice o genocidu u Srebrenici, prenijela je Anadolija.

Kao i u prethodnom Izvještaju, najveći negator genocida u Srebrenici prema istraživanju je Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji je čak 11 puta na različite načine negirao genocid.

Kada su mediji u pitanju, srbijanski tabloid Alo je najviše puta negirao genocid u Srebrenici (devet puta) u izvještajnom periodu.

(Anadolija)

Važan dio ovogodišnjeg Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici jeste praćenje procesuiranja onih koji djeluju suprotno izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje zabranjuju negiranje genocida i drugih zločina, kao i veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije podiglo niti jednu optužnicu u vezi s ovim krivičnim djelom.

Ovogodišnji izvještaj je pokazao da je negiranje genocida znatno smanjeno u odnosu na prethodne tri godine – 2022. godine broj je bio 240, dok je 2021. godine zabilježeno 681 negiranje.

‘Finalni čin samog genocida’

Međutim, negiranje genocida sve više dolazi od predstavnika vlasti s državnog i entitetskog nivoa i to je zabrinjavajuća pojava s obzirom da se radi o izabranim zvaničnicima, navedeno je.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kazao je da se radi o izuzetno važnom dokumentu za ovu državnu instituciju, ali i za bh. društvo u cjelini.

“Svake godine pišemo i bilježimo negatore genocida i nastavit ćemo to da radimo. Izradili smo svoju metodologiju i okupili smo tim stručnih i strastvenih ljudi koji su zaslužni za izradu Izvještaja. Negiranje genocida se u svjetskim akademskim krugovima smatra finalnim činom samog genocida, i naša je dužnost kao društva da se borimo protiv te neljudske pojave”, kazao je Suljagić.

Izvještaj o negiranju genocida 2023. godine je objavljen u okviru projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji implementira Memorijalni centar Srebrenica od 2021. godine, a koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Urednički tim čine Muamer Džananović i Monica Hanson-Green, dok autorski čine Edin Ikanović, Adem Mehmedović i Nikola Vučić.

Izvor: Agencije