Vučić: Srbiju očekuju najteži pritisci da uvede sankcije Rusiji

Za Srbiju je ‘teška situacija i poslije neprimerenih i neodgovornih optužnih akata’ podignutih protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

Aleksandar Vučić je kazao se može vidjeti kako se u Srbiji 'zatvara obruč' oko njega (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak kako od sljedeće sedmice očekuje najveće pritiske dijela međunarodne zajednice na Srbiju kako bi uvela sankcije Rusiji.

Za Radio-televiziju Srbije (RTS) je rekao da su nedavno na CNN-u, Rheinische Postu, Berliner Zeitungu, FAZ-u izašli tekstovi usmjereni protiv njega i Srbije i ocijenio da je riječ o organiziranoj kampanji, prenosi Tanjug.

“Šest tekstova izlazi, iste sadržine. Vučić je kriv jer podržava Srbe. Šta se to desilo u tih pet dana, šta smo to napravili? Nijedan. Vidite da je reč o organizovanoj kampanji, o pripremi za ono što sledi od sledeće nedelje. Očekujem najteže do sada pritiske za uvođenje sankcija Rusiji. Vidite da hoće da me izoluju na političkoj sceni, da ostanem sam”, dodao je Vučić.

Kazao je da se može vidjetii kako se u Srbiji “zatvara obruč” oko njega.

“Situacija u Ukrajini je takva da je sada jasno da ne možete Rusiju lako da pobedite, ne verujem ni da Rusija može da pobedi. Mnogi su očekivali posle Izjumske ofanzive da će Ukrajina sa lakoćom da pobedi i nema ništa od toga. Sada je to sasvim jasno. Zato je važno učvrstiti front protiv Rusije i zato će pritisci biti sve veći, i nema veze to što oni i dalje imaju mnogo veću trgovinsku razmenu sa Rusijom nego Srbija”, rekao je Vučić.

‘Vrijeme je za obračun s RS-om’

Predsjednik Srbije je kazao da će Srbija pokušati očuvati svoju poziciju.

“Da li ćemo uspeti u tome ili ne, to ćemo da vidimo, jer politika mora da ima svoje principe. Čak i kada ne možete da ih ostvarite, fer je da kažete narodu – ne ostvarujemo ih ne zato što ih nemamo, već zato što nismo dovoljno jaki da bismo te principe ostvarili… U svakom slučaju,  pokušaćemo da sačuvamo svoju politiku, pokušaćemo da odbranimo pravednost i istinitost naše poltike… Da li ćemo u tome uspeti ostaje da se vidi”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao kako je za Srbiju “teška situacija” i poslije “neprimerenih i neodgovornih optužnih akata” podignutih protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

“Sad vidite hajku i protiv [predsjednika Narodne skupštine RS-a] Nenada Stevandića… Sve što su 30 godina neki ćutali sad je otprilike vreme za obračun sa RS-om. Vi se samo pitajte – a gde mislite da vas to vodi? Šta očekujete da se desi na kraju – da RS pristane na samouništenje, na samoukidanje? Šta je to što očekujete?”, rekao je on povodom optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv čelnika bosanskih Srba zbog neizvršavanje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada