Deset miliona dolara za informacije o sajber napadima u Crnoj Gori

Ambasada SAD-a postavila je u Podgorici bilboarde koji oglašavaju nagradu za informacije koje mogu dovesti do identificiranja ili lokacije osoba koje su učestvovala u napadima.

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore su počeli augusta prošle godine (EPA)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država obezbijedila je nagradu do deset miliona dolara za informacije koje mogu pomoći u rasvjetljavanju sajber napada počinjenih protiv interesa SAD-a, posebno u svjetlu sajber napada u Crnoj Gori u augustu prošle godine.

Ambasada SAD-a u Crnoj Gori postavila je na više lokacija u Podgorici bilboarde koji oglašavaju nagradu za informacije koje mogu dovesti do identificiranja ili lokacije bilo koje osobe koja je učestvovala u zlonamjernim sajber aktivnostima.

Tekst oglasa je na crnogorskom i ruskom jeziku, a ističe se da je isplata moguća i u kriptovaluti, prenosi Anadolija.

Napadi na mrežu Vlade Crne Gore

“Nedavne zlonamjerne sajber aktivnosti ukazuju na potrebu zaštite digitalnog eko-sistema. Informacije o napadima na državne informacione sisteme, miješanju u izbore ili zlonamjernim sajber aktivnostima protiv ključne američke infrastrukture mogu se prijaviti dolaskom u Američku ambasadu u Podgorici”, tekst je koji se nalazi na bilbordima na nekoliko lokacija u  Podgorici.

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore su počeli augusta prošle godine, nakon čega je mjesecima bio onemogućen pristup njihovim sajtovima i mejlovima, ali i drugih institucija, kao što su tužilaštava, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina….

U prevazilaženju posljedica sajber napada na državne institucije Crne Gore prošle godine pomagali su stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada