SAD nudi do 10 miliona dolara za informacije o cyber napadima u Crnoj Gori

U prevazilaženju posljedica cyber napada na državne institucije Crne Gore prošle godine pomagali su stručnjaci američkog FBI-a.

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore počeli su u avgustu prošle godine (Reuters)

Američki State Department osigurao je nagradu do 10 miliona dolara za informacije koje mogu da pomognu u rasvjetljavanju cyber napada počinjenih protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država a, kako navode, posebno u svijetlu cyber napada u Crnoj Gori u augustu prošle godine, prenosi Tanjug.

Ambasada SAD-a postavila je na više lokacija u Podgorici bilborde na kojima se oglašava nagrada za informacije koje mogu da dovedu do identifikovanja ili lociranja bilo koje osobe koja je učestvovala u “zlonamjernim cyber aktivnostima”, prenosi CdM.

Tekst oglasa je na crnogorskom i ruskom jeziku, a ističe se da je isplata moguća i u kriptovaluti.

Kako su za Radio Slobodna Evropa rekli iz Ambasade, cilj oglasa je da se prikupe informacije od “tehnološki sposobnih pojedinaca” koji trenutno žive u Crnoj Gori i koji bi mogli da znaju više o napadima.

“Ponuda nagrada je neograničena u smislu traženih informacija, a nagrade se isplaćuju srazmjerno kvalitetu pruženih informacija”, rekli su iz Ambasade.

Napadi na mrežu vlade

Napadi na informacionu mrežu Vlade Crne Gore počeli su u augustu prošle godine, nakon čega je mjesecima bio onemogućen pristup sajtovima i mejlovima Vlade, ali i drugih institucija kao što su tužilaštava, sudovi, katastar, Uprava prihoda i carina.

U prevazilaženju posljedica cyber napada na državne institucije Crne Gore prošle godine pomagali su stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Program State Departmenta Nagrade za postizanje pravde je globalne prirode u cilju generisanja korisnih informacija koje štite Amerikance.

Program nudi nagrade za informacije o terorizmu, stranom miješanju u američke izbore i stranim zlonamjernim cyber aktivnostima protiv SAD.

Crna Gora je članica NATO-a od 2017. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada