Presuda u Banjoj Luci: RS mora isplatiti odštetu Davoru Dragičeviću

Davor Dragičević je entitet tužio zbog kontinuirane diskriminacije i represije, koja, kako navodi, traje otkad traži istinu o sinu Davidu.

Davor Dragičević je presudu nazvao historijskom (Arhiva)

Osnovni sud u Banjoj Luci donio je prvostepenu presudu kojom se bh. entitet RS obavezuje da Davoru Dragičeviću isplati odštetu od 5.000 KM.

U presudi je navedeno da je RS posredstvom MUP-a počinila neposrednu, višestruku i produženu diskriminaciju, čime je povrijedila pravo Dragičevića na jednako postupanje.

Dragičević je entitet tužio zbog kontinuirane diskriminacije i represije, koja, kako navodi, traje otkad traži istinu o sinu Davidu.

Historijska presuda

Presudu je nazvao historijskom odlukom koja će koristiti svim građanima Bosne i Hercegovine i grupi “Pravda za Davida.”

“Obavezuje se tužena da tužiocu, po osnovu naknade nematerijalne štete zbog diskriminatornog ponašanja odnosno zbog povrede sloboda i prava ličnosti isplati iznos od 5.000,00 KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana presuđenja pa do konačne isplate”, navedeno je u presudi.

Sin Davora Dragičevića, David, nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta 2018. godine. Slučaj još uvijek nije riješen.

Na prvostepenu presudu dozvoljena je žalba Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada