Ombudsmenka za ljudska prava traži uvid u rad Zavoda Pazarić kod Sarajeva

Al Jazeera je jučer objavila snimke koji ukazuju na nehuman tretman štićenika u javnoj ustanovi za zbrinjavanje osoba sa invaliditetom.

Ministarstvo rada i socijalne politike zatražilo je od Ministarstva pravde da formira inspektorat koji će vršiti inspekcijski nadzor nad ustanovama socijalne zaštite u FBiH (Al Jazeera)

Ombudsmenka za ljudska prava Bosne i Hercegovine zatražila je uvid u stanje u Zavodu Pazarić kod Sarajeva, nakon što je Al Jazeera jučer objavila snimke koji ukazuju na nehuman tretman štićenika u javnoj ustanovi za zbrinjavanje osoba sa invaliditetom.

Na snimku se vidi kako žena udara mladića sa teškoćama u razvoju. Zaposlenici Zavoda sa kojima smo razgovarali tvrde da je snimak nastao ove godine i da upravu bezuspješno upozoravaju na taj oblik nasilja prema štićenicima.

Nakon emitovanja priloga, ministar rada i socijalne politike Federacije BiH i direktor Zavoda Pazarić najavili su da će biti otpuštena radnica koja je udarala mladića. Najavili su i podnošenje krivične prijave protiv nje, ali i protiv onih koji su događaj snimali.

Ustanove socijalne zaštite pod 24-satnim nadzorom

Ministar rada i socijalne politike FBiH najavio je sistemsko rješavanje problema u svim entitetskim ustanovama socijalne zaštite.

Najavljeno je da će sve ustanove biti pod 24-satnim video nadzorom kao i da će novim standardima u njima biti izmijenjena sistematizacija radnih mjesta. Rješavanje svih problema predviđeno je novom Strategijom koja je urađena.

Entitetsko Ministarstvo rada i socijalne politike ponovo je zatražilo od Ministarstva pravde da se formira inspektorat koji će vršiti inspekcijski nadzor nad ustanovama socijalne zaštite u FBiH.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada