Gradačac: Policija demantira sutkinju, žrtva se štiti i na minimum sumnje

Iz Suda tvrde da im policija nije dostavila dokaze na osnovu kojih bi mogli donijeti mjere zabrane, a policija i pravni stručnjaci smatraju kako se rješenje moglo donijeti na osnovu policijskog zapisnika.

Iz Uprave policije Tuzlanskog kantona ističu kako je Zakonom o zaštiti nasilja u porodici propisano da nasilje u porodici postoji ako postoji i minimum sumnje (Al Jazeera)

Uprava policije bosanskohercegovačkog Tuzlanskog kantona optužuje predsjednicu gradačačkog Općinskog suda za netačno informiranje javnosti o slučaju koji je prethodio trostrukom ubistvu u petak u Gradačcu.

Predsjednica suda Slobodanka Kojić je na jučerašnjoj konferenciji za medije tvrdila kako sutkinja Lejla Numanović, četiri dana prije ubistava, nije mogla prihvatiti policijski zahtjev za izricanje zaštitne mjere protiv Nermina Sulejmanovića, zbog nasilništva nad nevjenčanom suprugom, koju je kasnije ubio.

Iz Suda su tvrdili kako im policija nije dostavila dokaze na osnovu kojih bi mogli donijeti mjere zabrane. Policija, kao i brojni pravni stručnjaci, smatraju kako je sutkinja rješenje mogla donijeti na osnovu policijskog zapisnika.

Minimum sumnje

Iz Uprave policije Tuzlanskog kantona ističu kako je Zakonom o zaštiti nasilja u porodici propisano da nasilje u porodici postoji ako postoji i minimum sumnje.

„Da je neosnovana ovako donesena odluka suda ukazuje i činjenica da je Policijska uprava Gradačac u periodu od 1. januara 2023. do 31. jula 2023, postupajući po primljenim prijavama nasilja u porodici, Opštinskom sudu u Gradačcu podnijela ukupno pet zahtjeva za izricanje 16 zaštitnih mjera prema devet lica, koji su od strane Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mjere su izrečene“, navode iz Uprave policije Tuzlanskog kantona.

„Analizom navedenih zahtjeva utvrđeno je da su sve zaštitne mjere do sada izrečene na osnovu istog obima dokaza, što znači da su Sudu, uz zahtjeve kao dokaz za postojanje osnova sumnje da je učinjena radnja nasilja u porodici ili prijetnja tim radnjama, dostavljene službene zabilješke policijskih službenika i izjave žrtava nasilja, bez medicinske dokumentacije, izvoda iz kaznenih evidencija, svjedoka ili drugih dokaza.“

Suspendirana policajka Selimović

Policijska službenica iz Gradačca Dženana Selimović privremeno je suspendirana zbog povezanosti koju je imala sa trostrukim ubicom Sulejmanovićem.

Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona donijela je takvu odluku nakon što je utvrđeno da je policajka imala brojne kontakte sa Sulejmanovićem.

Protiv nje se vodi interni postupak zbog teže povrede službene dužnosti i ponašanja koje narušava ugled policijskih organa.

Istovremeno, kantonalno Tužilaštvo nastavlja sa istragom o propustima institucija u slučaju trostrukog ubistva u Gradačcu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada