KFOR povećava kretanje trupa i vozila na sjeveru Kosova

Međunarodne snage će održati vježbe testiranja i održavanja operativnih kapaciteta, kako bi se osigurao isti nivo obučenosti i spremnosti za sve jedinice na terenu.

Vježbe KFOR-a uslijedile su nekoliko mjeseci nakon što se Kosovo suočilo s najgorim etničkim nasiljem na sjeveru (EPA)

Misija KFOR-a saopćila je da će idućih dana povećati kretanje svojih trupa i vozila na Kosovu zbog uobičajene procedure primopredaje kontingenata.

KFOR je dodao da će održati i vježbe testiranja i održavanja operativnih kapaciteta, kako bi se osigurao isti nivo obučenosti i spremnosti za sve buduće jedinice na terenu.

“Iako će se ove vježbe izvoditi kako bi se minimizirao utjecaj na lokalno stanovništvo, može doći do zastoja u saobraćaju i vidljivog kretanja vojnika. Zbog toga KFOR savjetuje vozačima da obrate pažnju ako se nalaze u blizini kolone vojnih vozila”, piše u saopćenju, prenosi Gena, pozivajući se na medije u Prištini.

Vježbe KFOR-a uslijedile su nekoliko mjeseci nakon što se Kosovo suočilo s najgorim etničkim nasiljem na sjeveru, gdje živi oko 50.000 Srba, koje podržavaju vlasti Srbije.

Savez poslao dodatnih 700 vojnika

Kriza je počela u maju, nakon što su gradonačelnici albanske nacionalnosti na sjeveru preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora koje su bojkotirali Srbi, koji zahtijevaju formiranje zajednice srpskih opština (ZSO).

Na Kosovo je zbog toga NATO poslao dodatnih 700 vojnika, pored 4.000 vojnika koji su već bili stacionirali ranije.

Nakon nasilja u maju, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stavio je vojsku u borbenu pripravnost i pomaknuo jedinice bliže granici s Kosovom.

Kosovo ima za cilj pridružiti se NATO-u, ali četiri članice Saveza još uvijek ne priznaju njegovu nezavisnost od Srbije iz 2008. godine.

Izvor: Agencije