Hovenier: Kosovo treba započeti formiranje ZSO-a, zahtjevi SAD-a nisu pritisci

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu je istakao da ono što SAD traži od Kosova nije pritisak, već legitimni zahtjevi.

Hovenier (lijevo) sa nekadašnjim generalnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom u Ankari 2018. godine (Reuters)

Ambasador Sjedinjenih Amerićkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier pozvao je kosovske vlasti da se angažiraju u procesu formiranja zajednica srpskih opština (ZSO) i istakao kako Kosovo neće moći postati članica Evropske unije (EU), Sjevernoatlantskog saveza (NATO) ili ući u Partnerstvo za mir i NATO bez napretka u dijalogu sa Srbijom, uz posredovanje EU.

Hovenier je istakao da ono što SAD traži od Kosova nije pritisak, već legitimni zahtjevi, prenosi Gazeta Express na koju se poziva Tanjug.

Američki ambasador je dodao da, u cilju ispunjenja američkih strateških ciljeva za Kosovo, a to su članstvo u EU i NATO, Kosovo mora napredovati u dijalogu koji vodi Evropska unija.

“Kao američki ambasador na Kosovu, veoma sam zadovoljan onim što tražimo od Vlade Kosova da uradi i šta tražimo od naroda Kosova. Ne bi trebalo biti sumnje i nadam se da je vrlo jasno da SAD ima dugoročnu posvećenost narodu Kosova. Kao ambasada, imamo tri strateške tačke. Jedna od njih je podrška Kosovu da zauzme svoje mjesto u evropskim i euroatlantskim strukturama”, rekao je Hovenier.

Dodao je da SAD želi pomoći ekonomiji Kosova kako bi unaprijedili dobrobit i budućnost građana.

“Dakle, to su naši ciljevi. To što tražimo od Kosova ne vidim kao pritisak. Vidim da postoji niz legitimnih zahtjeva SAD i partnera koji unapređuju ove strateške ciljeve”, rekao je Hovenier.

Pitanje izbora

Naglasio je kako je jedan od zahtjeva SAD formiranje ZSO i podsjetio da je Washington više puta puta jasno stavio do znanja kako vidi rad ZSO, da ne traži ZSO koja je protivna Ustavu Kosova, niti da ZSO bude treći nivo vlasti.

“Kosovo neće moći postati članica EU, neće moći ostvariti Partnerstvo za mir da postane članica NATO-a, dva osnovna cilja SAD-a koji žele da se ostvare, bez napretka u dijalogu uz posredovanje EU. Zato ga molimo da unaprijedi pregovore i zaključke pregovora o osnivanju ZSO”, naveo je Hovenier.

On je tokom razgovora sa novinarima rekao kako očekuje da će Srbi koji žive na sjeveru Kosova učestvovati na izborima u četiri općine sa srpskom većinom, prenose Reporteri.

“Zabrinuti smo zbog situacije na sjeveru Kosova i zatražili smo od Vlade da poduzme mjere. Želimo izbjeći nemire, prijetnje nasiljem i druge stvari koje ometaju našu sposobnost da radimo sa stranama na fokusiranju na strateške ciljeve, a to je puna primjena Ohridskog sporazuma, sa obje strane”, rekao je on.

Izvor: Agencije