Najavljen otkaz i krivična prijava protiv radnice, ali i onih koji su snimali zlostavljanje

Ministar za rad i socijalnu politiku FBiH i direktor Zavoda Pazarić najavili su da će biti otpuštena radnica koja je udarala štićenika, ali i sankcionisani oni koji su to snimali.

Osoba koja je vršila nasilje na snimku, koji je danas objavila Al Jazeera Balkans, treba biti otpuštena iz Zavoda Pazarić kod Sarajeva, rekao je Adnan Delić, ministar za rad i socijalnu politiku FBiH, dodavši da će tražiti krivičnu prijavu protiv te osobe, ali i protiv “onih koji su nijemo posmatrali nasilje, pa i snimali ga”.

Zaposlenici Zavoda s kojima je ekipa Al Jazeere razgovarala tvrde kako je snimak nastao u toj ustanovi ove godine i da bezuspješno upravu upozoravaju na taj vid nasilja prema štićenicima. Na ovom uznemirujućem snimku se vidi kako žena udara mladića s poteškoćama u razvoju.

Iz Zavoda se nisu oglašavali, ali su danas održali konferenciju za medije zajedno sa ministrom Delićem. Prisutnima se obratio i direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić.

Sankcije za odgovorne

Delić je osudio svaki vid nasilja, te kazao kako ima zahtjeve prema upravi Zavoda sa kojim su u stalnoj komunikaciji od početka njegovog mandata koji traje manje od četiri mjeseca.

„Tražimo da se otpusti radnica, koliko sutra ujutro, koja je učestvovala u ovom nasilju. Tražit ćemo i krivičnu prijavu i protiv radnice koja je udarala dijete, ali i protiv onih koji su nijemo posmatrali, pa čak i snimali i nisu učinili ništa da spriječe takvo nasilje“, kazao je ministar i dodao kako će tražiti da svi koji su učestvovali budu adekvatno sankcionirani.

Naglasio je da će se ministarstvo na čijem je čelu sutra obratiti nadležnim institucijama, Tužilaštvu i MUP-u, kako bi se “rasvijetlio događaj za koji ne znamo kada je nastao, ko je učestvovao u njemu i koji su motivi”.

Delić je dodao da tokom svog mandata nije dobio nijednu prijavu, ne samo iz Zavoda Pazarić već iz drugih ustanova socijalne zaštite, ali je dodao da vjeruje da i u drugim ustanovama “ima ovakvih slučajeva”.

‘Niz disciplinskih postupaka’

Direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić rekao je da je dobio nekoliko prijava, ali da ih kao direktor nije mogao istraživati te ih je, kako je dodao, isti dan proslijedio Tužilaštvu i MUP-u.

Naveo je da je na jednu prijavu dobio odgovor iz Tužilaštva da se obustavlja istraga zbog nepostojanja dokaza, a da ostale slučajeve ne može komentarisati dok ne dobiju epilog.

Suljagić je također rekao da je donio “šest ili sedam odluka kojima se ovakve stvari zabranjuju i sprečavaju”, te da svaku informaciju, provjerenu ili neprovjerenu, dostavlja nadležnim institucijama,

Kazao je i da se vodi cijeli niz disciplinskih postupaka, ali da se do sada nije odlučivao za prekid radnog odnosa, nego “smo htjeli u disciplinskom postupku da dokažemo krivnju”.

„Sada imam izričit zahtjev, kako ministra tako i upravljačkih struktura, da postupim hitno i represivno o prestanku radnog odnosa i mislim kao čovjek da tako trebam uraditi, bez obzira na moguće sudske posljedice“, kazao je direktor.

Izvor: Al Jazeera i agencije