Novi val iseljavanja iz Hrvatske

Broj hrvatskih državljana koji su se u 2022. odselili iz Hrvatske za 26 posto je veći nego prethodne, 2021. godine, te se trend iseljavanja vratio na razinu pretpandemijske 2019. godine.

Iz Hrvatske se lani službeno iselilo 32.739 hrvatskih državljana (EPA)

U Evropsku uniju se odselilo 25 posto više državljana Hrvatske nego godinu prije, piše u utorak Jutarnji list, navodeći da je odljev stanovništva naglo pao tokom pandemije, no u 2022. dostigao je pretpandemijski nivo, prenosi Hina.

Lanjska godina bila je prva u posljednjih petnaest godina u kojoj je, prema službenim statistikama, broj ljudi koji su došli živjeti u Hrvatsku bio veći od broja onih koji su se iz Hrvatske odselili. Razlika je, prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku objavljenim krajem jula, bila značajna – u Hrvatsku su se doselile 57.972 osobe, a iz nje se iselilo njih 46.287.

Međutim, analiza detaljnih podataka o migracijama, koje je DZS objavio nedavno, pokazuje da je pozitivan migracijski saldo prije svega posljedica zbjega ukrajinskih državljana pred ruskom agresijom, a da iseljavanje hrvatskih građana nije stalo, naprotiv, broj hrvatskih državljana koji su se u 2022. odselili iz Hrvatske za 26 posto je veći nego prethodne, 2021. godine, te se trend iseljavanja vratio na razinu pretpandemijske 2019. godine.

U konkretnim brojevima, iz Hrvatske se lani službeno iselilo 32.739 hrvatskih državljana, dok je 2021. taj broj iznosio 25.950. Većina se, očekivano, iselila u druge države Evropske unije, prije svega u Njemačku, u koju je otišlo gotovo pola svih iseljenih (14.148).

Rekord iz 2017.

Rast odseljenih u države EU u odnosu na 2021. iznosi oko 25 posto. U 2020, prvoj godini korone, broj iseljenih hrvatskih državljana bio je još niži te je pao na razinu iz 2014. godine nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Ekonomska kriza u Hrvatskoj tada se još uvijek snažno osjećala, nezaposlenost je bila visoka, a kupovna moć slaba. Otvaranje granica potaknulo je val iseljavanja u bogatije države, a broj iseljenika s hrvatskim državljanstvom dramatično je rastao iz godine u godinu.

Rekord je postavljen 2017, kad je Hrvatsku napustilo čak 45.367 njezinih državljana. I to prema podacima službene statistike, što znači da je riječ samo o onim državljanima koji su odmah policiji odjavili prebivalište i prijavili preseljenje.

Statistički podaci o dolasku hrvatskih državljana u druge države, prije svega Njemačku, Austriju i Irsku, pokazivali su da je stvaran broj iseljenika višestruko veći, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.

Izvor: Agencije