Grčka odbacila Milanovićeve optužbe o nehumanom postupanju prema navijačima

Devedeset i osam navijača Dinama iz Zagreba uhapšeno je nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a ubijen prošle sedmice u nasilju uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka.

Roditelji i članovi porodica navijača Dinama uhapšenih u Atini okupili su se ispred Ministarstva vanjskih poslova nakon što su se obratili za pomoć predsjedniku Hrvatske Milanoviću (Pixell)

Grčka je u utorak odbacila optužbe hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da nije pravna država i da se prema uhapšenim hrvatskim navijačima odnosi “kao prema korovu”, rekavši da te izjave ne pomažu u smirivanju situacije do koje je došlo nakon ubistva grčkog navijača u Atini, prenosi Hina.

Devedeset i osam navijača Dinama iz Zagreba uhapšeno je nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a ubijen prošle sedmice u nasilju uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka.

Milanović je u ponedjeljak rekao da su hrvatski navijači u Grčkoj zarobljeni kao da je rat i da postupanje grčkih vlasti prema njima nema veze s pravom, demokratijom i poštivanjem ljudskih prava.

“Izjave koje iskrivljuju stvarnost ne pomažu u postojećim okolnostima”, objavilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova odgovarajući na upit novinara o Milanovićevim izjavama.

Istraga ubistva

Službena Atina kaže da Grčka i Hrvatska od početka komuniciraju o novonastaloj situaciji.

“Vladavina prava u Grčkoj funkcionira. Nezavisno grčko pravosuđe će u ovome slučaju presuditi nepristrano i objektivno, poštujući temeljna prava onih koji su u privremenom pritvoru. Grčka država uvijek garantira poštivanje legaliteta i integriteta onih koji su u zatvoru”, reklo je ministarstvo.

Grupu od 98 hrvatskih državljana tereti se za jedanaest krivičnih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubistva navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

Na postupanje grčkih vlasti žalili su se roditelji uhapšenih i zatražili pomoć od hrvatskih vlasti, uključujući Milanovića.

“To nije pravna država! Ti ljudi su tretirani kao ratni zarobljenici. Ovo je na granici ratnog prava. Tretiraju ih kao zarobljenu jedinicu”, izjavio je Milanović.

“To nema veze s demokratijom, s poštivanjem ljudskih prava. Ako je to EU danas, bolje da je nema”, dodao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada