Dodik podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Tužilaštva BiH

Predsjednik RS-a podnio je krivičnu prijavu javnom tužilaštvu u Banjoj Luci protiv Nedima Ćosića, jer je podigao optužnice protiv njega i Miloša Lukića.

Dodik je obrazložio kako je tužilac podizanjem optužnice imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika RS-a (Reuters)

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik podnio je krivičnu prijavu javnom tužilaštvu u Banjoj Luci protiv tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Nedima Ćosića zbog, kako je istakao na svome zvaničnom nalogu na platformi X, “nezakonite odluke o podizanju optužnice protiv njega i v.d direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića”, prenosi Fena.

Dodik je obrazložio kako je tužilac podizanjem optužnice “imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika Srpske i v.d direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću”, zbog, kako je navedeno krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

“U vršenju svoje službene dužnosti tužioca, odnosno kao službena osoba Tužilaštva BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja donio je nezakonitu odluku, s obzirom da krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika nije propisano Krivičnim zakonom BiH donesenim od organa nadležnog za donošenje zakona na nivou BiH i po proceduri propisanoj Ustavom BiH”, naveo je Dodik.

‘Nezakonita odluka’

Dodik je također dodao kako je izmjene Krivičnog zakona BiH donijela osoba koja se u dužem vremenskom periodu, počevši od 1. augusta. 2021. godine, neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika u BiH, te ponovio da za tu “osobu nema odluke o imenovanju donesene od nadležnog organa, a koja je neophodna za imenovanje visokog predstavnika”.

“Dakle, kao javni tužioc u vršenju svoje službene dužnosti, u namjeri da drugom nanesu štetu, donio je nezakonitu odluku i kao službeno lice, iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja, drugom nanio štetu ili teže povrijedio prava drugoga čime je počinio krivično djelo povreda zakona od sudije ili javnog tužioca iz člana 346. i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. Krivičnog zakonika Republike Srpske”, navedeno je u Dodikovoj prijavi.

Dodik u prijavi zahtijeva da posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala tužilaštva u Banjoj Luci u okviru svojih ovlaštenja predmet uzme u što kraćem roku u razmatranje, pokrene krivični postupak protiv prijavljenog, ispita navode ove prijave i utvrdi sve bitne i odlučujuće činjenice, donese akt o provođenju istrage i u konačnici preduzme krivično gonjenje prijavljene osobe.

Izvor: Agencije