Švicarske novine: Brčko je Ahilova peta projekta ‘velike Srbije’

Komentator švicarskog lista Neue Zuercher Zeitung smatra kako EU ili NATO sa nekoliko stotina vojnika može spriječiti realizaciju sna Slobodana Miloševića.

Dodik se godinama u Banjoj Luci slika pred neustavnom mapom RS-a gdje je Brčko dio teritorije, ukazuje autor (Reuters)

Mir na Balkanu, skoro 30 godina od okončanja rata u Bosni i Hercegovini, nije samo krhak već akutno ugrožen zbog aspiracija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da nastavi sa projektom „velike Srbije“ svog prethodnika Slobodana Miloševića, a Ahilova peta ovog plana (da svi Srbi žive u jednoj državi) je Brčko Distrikt gdje je potrebno razmjestiti strane trupe.

Ovo je stav Alexandera Rhoterta, bivšeg uposlenika Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) i OSCE-a, koji je iznio u autorskom tekstu za švicarski list Neue Zuercher Zeitung.

Metoda malja

On na početku navodi kako je „od 21. novembra 1995. termin ‘Dayton’ označavao određenu vrstu diplomatije – ‘metodu malja’ gdje su sve strane zatvorene dok ne postignu dogovor“.

„Tako je napisao ‘arhitekta Dejtonskih mirovnih sporazuma, ambasador Richard Holbrooke, u svojoj knjizi ‘Moja misija’ iz 1998. Neumorni diplomatski napori Holbrookea, zajedno sa NATO-vim bombardiranjem srpskih napadača, okončali su skoro četverogodišnji rat u Bosni“, navodi autor.

„Danas, skoro 30 godina od okončanja rata, mir na Zapadnom Balkanu nije samo krhak već akutno ugrožen. Ovo ima veze sa aspiracijama srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da nastavi i provede projekat svog prethodnika Slobodana Miloševića o ‘velikoj Srbiji’. Plan se zove – na osnovu ‘Ruskog sveta’ Vladimira Putina – ‘srpski svet’ i provodi ga glavni protagonist i obavještajni šef Vučića Aleksandar Vulin, kako bi napravio politički i državni prostor u čijim bi granicama živjeli svi Srbi.“

Rhotert dalje nastavlja kako je upravo to bio Miloševićev cilj, dakle stvaranje ‘velike Srbije’ i ujedinjenje svih Srba u jednoj državi.

„Kako bi postigao ovaj cilj, Milošević je između 1991. i 1999. vodio četiri agresorska rata. Umro je tokom suđenja za ratne zločine u Hagu 2006. godine. Vulin je od nedavno na udaru američkih sankcija zbog njegove odanosti Moskvi gdje je prije nekoliko sedmica, zajedno sa liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom, bio i na jednom ‘sigurnosnom forumu’.“

Bez ispaljenog metka

Autor ističe kako je Dodik, koji je od 2006. (poput Putina u Rusiji) na vlasti u Republici Srpskoj, glavni alat Beograda na Zapadnom Balkanu. Dodaje kako je Putin veliki broj puta ugostio Dodika u Kremlju i u januaru mu dao orden.

„Vijeće sigurnosti UN-a izdalo je rezoluciju 2022. u kojoj se navodi kako ‘situacija u regiji bivše Jugoslavije ostaje prijetnja svjetskom miru i međunarodnoj stabilnosti’. Razlog za ovo su nastojanja Dodika da napravi paralelne oružane snage. Kada se pogleda godišnja neustavna vojna parada povodom obilježavanja osnivanja RS-a 9. januara, može se pretpostaviti kako je brojka tih trupa već značajna: posljednji put je marširalo do 2.000 teško naoružanih pripadnika, uz pratnju paravojnih grupa i specijalne policije, te oklopnih vozila i helikoptera.“

Rhotert ukazuje kako Dodikovo formiranje paravojnih trupa ide paralelno uz masivno naoružavanje Vojske Srbije koje provodi Vučić godinama.

„No, ‘Ahilova peta’ velikosrpskih stratega je grad Brčko. Bez kontrole nad ovim gradom ‘srpski svet’ nije moguć. Jako naoružana međunarodna vojna jedinica u Brčkom svačije avanture može spriječiti bez ispaljenog metka. Zato je važno čim prije poslati jedinice u Brčko, a trenutno je tamo jedan tim EU-a za praćenje i vezu, jer bi u slučaju proglašenja nezavisnosti Dodikove snage prvo krenule da zauzmu i okupiraju Brčko.“

Dodik već godinama demonstrira svoje teritorijalne namjere, nastavlja autor teksta u švicarskom listu, te ukazuje kako se tokom posjeta međunarodnih predstavnika Banjoj Luci, oni slikaju sa Dodikom pred neustavnom mapom RS-a gdje se Brčko Distrikt pokazuje kao dio teritorije RS-a.

„Dodikova ‘državna mapa’ RS-a sugerira kako je država Bosna i Hercegovina već prestala postojati“, nastavlja se u tekstu, te dodaje kako su hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i bh. ministar odbrane Zukan Helen nekoliko puta govorili kako niko ne može uništiti Bosnu i odgovarali na te istupe.

Nema mirnih promjena granica na Balkanu

Dalje se navodi kako je nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren u aprilu najavila kako je neophodno stabilizirati eksplozivnu situaciju i kako će 160 vojnika EUFOR-a biti poslato u BiH kao pojačanje do oktobra. Nastavlja se kako SAD traži slanje dodatnih pojačanja, te kako se navodno razmatra povratak britanskih snaga u EUFOR.

„Jedna stvar mora biti jasna: Nikada nije bilo mirnih promjena granica na Balkanu. Vojna kontrola Brčko Distrikta od strane međunarodnih trupa – bilo da je to EUFOR ili NATO koji i dalje ima svoju misiju u Bosni na čelu sa američkim generalom – je preduvjet za mir u BiH i Zapadnom Balkanu.“

„Ovo je naročito istina dok god su secesionisti i političari koji uništavaju državu, poput Dodika, na vlasti. Prije nekoliko godina, bivši supervizor za Brčko i američki ambasador Raffi Gregorian mi je rekao kako bi jedinica EUFOR-a ili bataljon bili sasvim dovoljni za sprečavanje bilo kojeg plana o secesiji – uz uvjet da su te jedinice razmještene prije nego je aktivna RS. Korištenje ‘Opcije Brčko’ imalo bi maksimalne rezultate za EU uz jako ograničene investicije, čak i za spašavanje Daytona“, zaključuje Rhotert.

Izvor: Al Jazeera i agencije