Analiza CNN-a: Vučićev hod po tankoj žici

Zapad oprašta Srbiji izazivanje konflikta uregiji, pokušavajući je odvojiti od Rusije, no takvu politiku neki vide kao ‘propalu investiciju’.

Američka mreža podsjeća na veze između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina (Anadolija)

Kada je Rusija napala Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija (EU) su fokusirale svoje napore na to da Srbiju približe Zapadu i udalje je od Rusije, obećavajući brži pristup članstvu u EU, ali pristup “mrkve bez štapa” ne daje rezultate, navodi u analizi CNN i dodaje da Aleksandar Vučić nastavlja “da hoda po tankoj žici”.

Američki medij navodi da je Srbija odbila da se pridruži sankcijama EU-a prema Rusiji, da je nastavila ostvarivati svoje interese u regiji bez da za bilo šta odgovara, kao i da je podsticala konflikte spolja kako bi skrenula pažnju sa unutrašnjeg nezadovoljstva – “znajući da je Zapad neće kritikovati”.

Efekti ovakvog pristupa najviše se osjećaju na Kosovu, koje je proglasilo nezavisnost, a koju Srbija odbija priznati, piše CNN a prenose Glas Amerike i FoNet.

Američka mreža piše da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dugo održavao dobre odnose sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i podsjeća da je rekao da je “Rusija jedna zemlja koja Srbiji nije uvela sankcije devedesetih i da podržava njen teritorijalni integritet u UN-u”.

‘Ruski trojanski konj’

U dijelu teksta naslovljenog “ruski trojanski konj”, CNN navodi da je uprkos podršci koju EU daje Srbiji u domenu energetske tranzicije, Beograd ostao zavisan od Rusije, kojoj je i prodao većinski dio NIS-a [Naftna Industrija Srbije]. Vučić nastavlja da “hoda po tankoj žici između Moskve i zapadnih sila”, piše CNN podsjećajući da je predsjednik negirao da Srbija prodaje naoružanje Ukrajini, pošto su to pokazali dokumenti Pentagona.

Američki medij navodi da su “efekti pristupa u kojem Zapad sve oprašta Beogradu najviše vidljivi na Kosovu koje zavisi od zapadne podrške”.

Podsjećaju da su najžešći sukobi izbili u maju, poslije lokalnih izbora na Kosovu koje su Srbi bojkotovali, pošto su u novembru 2022. godine napustili institucije na sjeveru. Iz vlade u Prištini za CNN je rečeno da “nisu htjeli predati opštinske zgrade demonstrantima” i da su “gradonačelnici ušli u opštine pošto je Srbija rekla Srbima sa sjevera da bojkotuju izbore”, dok Vlada Srbije nije odgovorila na upite CNN-a za komentar.

Jasno je ko je i dalje siledžija na Balkanu. Vrijeme će pokazati da je ovo izlaženje u susrete Srbiji propala investicija, ocijenila je nekadašnja ministrica vanjskih poslova Kosova Meliza Haradinaj.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada