Zbog ubistava u Gradačcu Dan žalosti u cijeloj državi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom u Tuzli provodi istragu protiv više osoba koje se mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa Nerminom Sulejmanovićem.

Nermin Sulejmanović iz Gradačca u petak je iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i još dvije osobe (Anadolija)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će održati sjednicu na kojoj će proglasiti Dan žalosti u cijeloj državi nakon što je Nermin Sulejmanović ubio suprugu, a zatim još dvije osobe u Gradačcu, potvrđeno je bosanskohercegovačkim medijima.

Kako saznanje portal Klix, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom u Tuzli provodi istragu protiv više osoba koje se mogu dovesti u bilo kakvu vezu sa ubicom Nerminom Sulejmanovićem iz Gradačca. Pod istragom se nalazi i više policijskih službenika.

Istraga koja se trenutno provodi trebala bi, piše Klix, otkriti i to ko je Sulejmanoviću otkrio lokaciju na kojoj se nalazila njegova nevjenčana supruga.

Bećirović: Trebaju nam institucionalna i dugoročna rješenja

Na ubistva u Gradačcu koja su potresla Bosnu i Hercegovinu reagovao je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji je izrazio saučešće članovima porodica nevino ubijenih, a ranjenim poželio brz i uspješan oporavak.

Istakao je da je zločin koji je počinjen u Gradačcu opomena da nam trebaju institucionalna i dugoročna rješenja kojima će se prevenirati takvi nemili događaji u društvu, prenosi Fena.

“Počinjeni zločin je pokazao da se promptno mora modernizirati policija i kreirati jedinstvena platforma razmjene informacija i zadataka, te preuzimanja odgovornosti, među svim akterima našega društva. Važno je da svi uposleni u nadležnim institucijama, na svim nivoima, svoju ulogu shvate ozbiljno i odgovorno i da ne dopuste da naše društvo stihijski funkcionira”, naveo je, između ostalog, Bećirović.

Juranić projekciju na SFF-u posvetila žrtvama

Hrvatska rediteljica Vanja Juranić čiji je film Samo kad se smijem, koji tematizira problem porodičnog nasilja i nasilja nad ženama, prikazan u sklopu Open Air programa 29. Sarajevo Film Festivala, ovu projekciju je posvetila žrtvama u Gradačcu, prenosi Anadolija.

“Vjerojatno ste nešto pročitali o filmu, ali samo ukratko: to je univerzalna priča o ženi koja je zarobljena u patrijarhalnoj sredini. Iako je žrtva, ona je aktivna i pokušava promijeniti situaciju kao što je femicid u Gradačcu […] ovu projekciju želimo posvetiti žrtvama Gradačca”, rekla je Juranić prije projekcije.

“Malo sam potresena. Nevzeta, ovo je projekcija posvećena tebi”, poručila je.

Masovno ubistvo

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović iz Gradačca u petak je iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i dva muškarca, oca i sina. Ranio je jednog policajca, te još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama.

Čin ubistva supruge objavio je u uznemirujućem snimku na jednoj od društvenih mreža, navodeći gledateljima da će uživo vidjeti ubistvo. Naknadno se ponovo oglasio dajući detalje drugih ubistava koje je počinio.

Kada su ga, nakon višesatnog bijega pronašli i opkolili pripadnici policije, Sulejmanović je počinio samoubistvo.

Uznemirujući snimci koje je objavljivao naknadno su uklonjeni sa društvenih mreža.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada