Vučić i Putin bi se na jesen mogli sresti u Kini

I predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik očekuje da će ove jeseni posjetiti Kinu i tamo se sastati sa Putinom.

Putinova posjeta Kini zakazana je za oktobar (Arhiva)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira u oktobru posjetiti Kinu, gdje će se možda sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Do kraja godine očekujem ozbiljne i važne razgovore s našim vrlo, vrlo važnim partnerima. U oktobru ću ići u važnu posetu Kini. Veliko je pitanje šta će se tamo dogoditi jer se očekuje i dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina“, rekao je Vučić za TV Happy, prenosi Hina.

Moskovska agencija TASS podsjeća da je i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio kako očekuje da će ove jeseni posjetiti Kinu i tamo se sastati sa Putinom.

Putinova posjeta Kini zakazana je za oktobar kad će Kina biti domaćin foruma “Jedan pojas, jedan put”, rekao je ranije njegov pomoćnik Jurij Ušakov.

Posvećenost Evropi

Cilj Srbije, prema Vučićevim riječima, mora i dalje biti “put u Evropu iz milion razloga, a pre svega da bi živeli u demokratiji”.

“Srbija ne želi živeti u diktaturama, niti u despotskim režimima, već u demokratijama u kojima niko neće ubijati političke protivnike ili osuđivati nekog na 30 ili 40 godina zatvora jer mu je neko rekao da vodi lošu politiku”, rekao je Vučić.

“Naša politika mora biti takva da idemo i razgovaramo u Briselu, Berlinu, Parizu, Rimu i svim centrima – Beču, Budimpešti, Atini, Sofiji, Bukureštu, Zagrebu i Ljubljani i svim drugim, o tome kako da Srbija ide napred na evropskom putu, ali ne smemo žmiriti na to što se zbiva u svetu i praviti se da ne razumemo”, istakao je.

Izvor: Agencije