Krijumčari pucali na policiju na sjeveru Kosova

Policija je saopćila da je pokušala zaustaviti kombi sa krijumčarenom robom, nakon čega je pucano na njih iz vatrenog oružja, na šta je policija odgovorila.

Policijski dužnosnici su rekli da nema povrijeđenih, policija je uhapsila petero ljudi, dok se za još jednom osobom traga, u posljednjem incidentu na sjeveru Kosova (EPA)

Na teritoriji opštine Zubin Potok na sjeveru Kosova došlo je do razmjene vatre između kosovske policije i grupe koja je švercovala robu, rekao je za Radio Slobodna Evropa zamjenik direktora policije za regiju Veton Elshani, što je posljednji u nizu incidenata.

Elshani je rekao da je policija pokušala zaustaviti kombi sa krijumčarenom robom nakon čega je pucano na njih iz vatrenog oružja, na šta je policija odgovorila.

“Nema povrijeđenih, policija je uhapsila petoro ljudi, dok se za još jednom osobom traga”, rekao je Elshani.

Policija je potvrdila da je oduzela tri automobila i jedan kombi, te da su pored krijumčarene robe pronađeni i narkotici.

Slučaj je okarakterisan kao napad na službeno lice, krijumčarenje robe i posjedovanje narkotika, i dolazi nekoliko dana nakon što je policija u ponedjeljak u Sjevernoj Mitrovici otkrila laboratoriju za drogu.

Policija pod političkim pritiskom

Policijske akcije na sjeveru Kosova su dodatno pod političkim pritiskom, otkako traju pojačane napetosti između Prištine i Beograda od početka godine.

Evropska unija je potkraj juna uskratila neke finansije Kosovu zbog nepoduzimanja akcija za ublažavanje napetosti na sjeveru zemlje, a sada prijeti da će iste mjere donijeti i Srbiji, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik EU-a Petar Stano.

Posljednju u nizu kriza započela je Priština, angažirajući policiju da omogući ulaz u četiri općinske uprave gradonačelnicima – Albancima izabranim na izborima s 3,4 posto izlaznosti koje su većinski Srbi u tim općinama bojkotovali.

Kosovska je strana u međuvremenu oglasila da povlači 25 posto policijskih snaga koje su angažirane na sjeveru, dok Beograd insistira da se moraju povući sve dodatno angažirane policijske jedinice, a iz zatvora pustiti Srbe za koje službeni Beograd drži da su uhapšeni zbog pritisaka Prištine.

Vlada Albina Kurtija kaže da službeni Beograd na taj način štiti kriminalne skupine koje djeluju na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera i agencije