Policijska akcija u Subotici: Pronađeno 300 migranata i značajna količina oružja

Akcija u šumskom pojasu Subotice na gotovo 7.000 hektara uslijedila je nakon više oružanih obračuna među migrantima, u kojima je bilo i poginulih.

U akciji je učestvovalo 820 policijskih službenika (Tanjug)

U policijskoj akciji na teritoriji Subotice, na sjeveru Srbije, pronađeno je blizu 300 migranata te zaplijenjena značajna količina oružja i municije, saopćio je MUP te zemlje, javlja Al Jazeera.

Akcija u šumskom pojasu Subotice na gotovo 7.000 hektara uslijedila je nakon više oružanih obračuna među migrantima, u kojima je bilo i poginulih.

Stanovnici okolnih sela, koji su se prethodnih dana susreli sa čelnicima policije i grada Subotice, rekli su da su izuzetno uznemireni razvojem situacije.

Ispričali su kako se ne osjećaju sigurno, da svakodnevno na ulici viđaju naoružane migrante, pa čak pronalaze i metke u blizini svojih dvorišta.

U akciji je učestvovalo 820 policijskih službenika, među kojima su pripadnici Specijalne aniterorističke jedinice, Žandarmerije, Interventne jedinice policije, Policijske brigade, Uprave granične policije, Uprave kriminalističke policije, Uprave za tehniku, Antiterorističke grupe i Policijske uprave Subotica.

Kako je navedeno, od ukupnog broja migranata, 13 je zadržano shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku, a protiv 27 će biti podnijete odgovarajuće prekršajne prijave.

Osiguran smještaj

Tokom akcije, policija je pretragom terena od naselja Hajdukovo ka Staroj karauli, Jasenovačke šume kao i “Omarovog kampa”, pronašla devet automatskih pušaka, lovački karabin sa optičkim nišanom, tri pištolja, kao i 841 komad municije različitog kalibra, prenosi Tanjug.

Pronađeni migranti su, u saradnji sa Komesarijatom za izbjeglice, prevezeni u prihvatne centre gdje im je osiguran adekvatan smještaj.

Policija je saopštila da će i u narednom periodu provoditi redovne kontrole kretanja i boravka migranata, kako bi se očuvala sigurnost i sigurnost svih građana, kao i samih migranata.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je da MUP neće dozvoliti da bilo ko ugrozi sigurnost građana i njihove imovine.

“Odlučni smo u nameri da se suprotstavimo iregularnim migracijama i ne dozvolimo krijumčarskim grupama da ugrožavaju sigurnost naših građana. Današnja akcija policije samo je još jedna u nizu koja pokazuje čvrstinu te odlučnosti. Sigurnost naših građana za nas je na prvom mestu”, poručio je Gašić.

On je istakao da država Srbija poštuje sva prava migranata u skladu sa međunarodnim konvencijama i ima human pristup prema njima, ali također i da zahtjeva da oni poštuju zakone Srbije i ne zloupotrebljavaju gostoprimstvo države i njenih građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije