OHR pozdravio američke sankcije zvaničnicima u RS-u

OHR pozdravlja mjere koje je preduzelo američko ministarstvo finansija u cilju jačanja vladavine prava i zaštite ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini.

Sankcionisani zvaničnici narušavaju vladavinu prava u trenutku kada je Bosni i Hercegovini pružena generacijska šansa da napravi konkretne korake ka punopravnom članstvu u EU, poručuju iz OHR (Fena)

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) pozdravio je sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Skupštine bh. entiteta Republike Srpske Nenadu Stevandiću, entitetskom premijeru Radovanu Viškoviću i ministru pravde RS-a Milošu Bukejloviću.

“OHR pozdravlja mjere koje je preduzelo američko ministarstvo finansija u cilju jačanja vladavine prava i zaštite ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini od drskih pokušaja da se ugrozi rad institucija, kao i stabilnost zemlje i do sada postignute reforme”, naveli su iz OHR-a.

Dodaje se da su sankcije uvedene protiv osoba čiji su postupci bili u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

“Ne bi trebalo da bude iznenađujuće da se zvaničnici na državnom i entitetskom nivou, koji su doprinijeli usvajanju zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, sa namjerom da se pokuša ugroziti autoritet Ustavnog suda BiH, suočavaju sa sankcijama, budući da su njihovi postupci bili direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, također pritom narušavajući vladavinu prava u trenutku kada je Bosni i Hercegovini pružena generacijska šansa da napravi konkretne korake ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”, poručuju iz OHR.

Američki State Department je saopštio u ponedjeljak da je SAD stavio na “crnu listu” četvoro visokih zvaničnika iz RS zbog toga što ih smatraju “odgovornim da su direktno ili indirektno učestvovali u radnji koja je ugrožavala provođenje aktivnosti u vezi sa regionalnom sigurnošću, mirom, saradnjom ili mehanizmom odgovornosti nad Zapadnim Balkanom, uključujući i Dejtonski sporazum”.

Izvor: Al Jazeera